Az Agriculture and Agri-Food Canada több éves kísérletében 19 takarónövény gyomelnyomó képességét hasonlította össze. Négy taxonómiai csoportból válogatták össze a vizsgált fajokat monokultúrában és keverékben is. A kísérletben 1-3 takarónövényfaj hatását vizsgálták. Voltak köztük káposztafélék, lágyszárú virágos növények, fűfélék és hüvelyesek is.
A több éves kísérlet eredményei szerint a takarónövények biomasszájának és összetételük változatosságának a növekedése drámaian csökkentette a gyomnövények biomasszáját, ennek ellenére egyes fajokat monokultúrában még hatásosabbnak találtak.
A hajdina (pohánka) (Fagopyrum esculentum Moench), a zab, a gyöngyköles és cirok-szudánifű hibrid [Sorghum × drummondi (Nees ex Steud.)] monokultúrában sokkal eredményesebbnek bizonyult, legalábbis az átlagos keverékeknél jobban gátolta a gyomok fejlődését.