0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egy takarónövény hatékonyabb, mint a növénykeverékek

Egy kanadai kutatóscsoportban felmerült a kérdés, hogy vajon a keverékek tényleg hatékonyabban elnyomják-e a gyomokat, mintha monokultúrában használnánk valamilyen takarónövényt?

Az Agriculture and Agri-Food Canada több éves kísérletében 19 takarónövény gyomelnyomó képességét hasonlította össze. Négy taxonómiai csoportból válogatták össze a vizsgált fajokat monokultúrában és keverékben is. A kísérletben 1-3 takarónövényfaj hatását vizsgálták. Voltak köztük káposztafélék, lágyszárú virágos növények, fűfélék és hüvelyesek is.

A több éves kísérlet eredményei szerint a takarónövények biomasszájának és összetételük változatosságának a növekedése drámaian csökkentette a gyomnövények biomasszáját, ennek ellenére egyes fajokat monokultúrában még hatásosabbnak találtak.

A hajdina (pohánka) (Fagopyrum esculentum Moench), a zab, a gyöngyköles és cirok-szudánifű hibrid [Sorghum × drummondi (Nees ex Steud.)] monokultúrában sokkal eredményesebbnek bizonyult, legalábbis az átlagos keverékeknél jobban gátolta a gyomok fejlődését.

Forrás: cambridge.org