0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Robot választja ki a hőtűrő egyedeket

A németországi Fürthben található Fraunhofer Fejlesztési Központ rönt­gentechnológiai kutatóegységében olyan intelligens terepi robotot fejlesztettek ki, amely röntgentechnológia segítségével képes a hőtűrő egyedek kiválasztására, ezzel segítve a jövőben a növénynemesítők munkáját.

Az intézet az egyre melegebb nyarak miatt kezdett bele a speciális robot fejlesztésébe. A hőségnapok számának emelkedésével egyre sürgetőbbé vált, hogy a növénynemesítők olyan hő- és szárazságtűrő fajtákat hozzanak létre, amelyek sokat teremnek a lehető legkevesebb műtrágya-, növényvédőszer- és vízfelhasználás mellett. Stefan Gerth, a röntgen­tech­nológiai fejlesztési központ osztályvezetője a fejlesztéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, ma már rendelkezésre állnak olyan technológiák, amelyekkel a kiválasztott növények fenotípus-tulajdonságait objektív szempontok alapján tudják vizsgálni. A terepi robotot DeBiFixnek nevezték el.

A szerkezet folyamatosan röntgenfelvételeket, illetve egyidejűleg 3D képfelvételeket készít a növényekről. Az összegyűjtött adatok alapján pedig képes megállapítani, hogy a termesztett fajták jó termést hoznak-e.

A robotot laboratóriumi körülmények között fejlesztették, ellen­őrzött és szabályozott klimatikus viszonyok mellett. A kutatás során a cserépbe ültetett haszonnövényekről röntgenszobában CT-felvételeket készítettek. Ahhoz, hogy felmérjék az egyes egyedek hőtűrő képességét, hőstressznek vetették alá őket, és a felvételek alapján állapították meg, melyek viselték el a legjobban az extrém hatásokat.

A robot jelenleg továbbfejlesztési szakaszban van a kutatóközpont triesdorfi telephelyén. A prototípus tesztelése után elkészülő robot elsősorban a kisebb vagy közepes méretű nemesítő vállalatok munkáját tudja felgyorsítani.

Forrás: Kertészet és Szőlészet