0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Minden drágul, de az élelmiszerek között a zöldség-gyümölcs a legkevésbé

Németországban augusztusban +7,9% volt a fogyasztóiár-index a tavaly augusztusi számokhoz viszonyítva. Az élelmiszerek ára ennél is vadabbul emelkedett – kivéve a zöldség-gyümölcsökét, de főleg a gyümölcsökét, olvastuk a fruchthandel.de cikkében.

A németországi statisztikai hivatal, a Destatis adataira hivatkozva a nemzetközi friss zöldség-gyümölcs kereskedelmi szakportál, a fruchthandel.de arról számolt be, hogy

már fél éve stabilan 7% fölötti az infláció, ráadásul folyamatosan emelkedik

annak ellenére is, hogy a nyári hónapokban a támogatott tömegközlekedési bérleteknek és az üzemanyag-adókedvezménynek köszönhetően volt némi enyhülés. A folyamat mozgatórugója egyértelműen az energia és az élelmiszer árának emelkedése.

Augusztusban az élelmiszerek ára 16,6%-kal volt magasabb a tavaly augusztusban mértnél; ebben a termékkörben hat hónapja masszívan, ráadásul az átlagosnál nagyobb mértékben nő az infláció. A legnagyobb mértékben az étkezési zsírok és olajok (+44,5%), valamint a tejipari termékek és a tojás (+26,8%) húzzák fel az átlagot, de átlagon felül drágultak a húsok és húskészítmények (+18,6%), valamint a kenyerek és más gabonaalapú élelmiszerek (+17,1%) is.

Ebben az összefüggésben látványosan kilóg viszont a sorból a friss és hűtött gyümölcsök termékkör,

amelyben csak +3,1% a fogyasztóiár-index 2021 és 2022 augusztusa között; de a friss és hűtött zöldségek ára is mindössze 9,5%-kal emelkedett egy év alatt a Destatis adatai szerint, írja a fruchthandel.de.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu