0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Újranyílt a dél-koreai piac az európai sertés- és baromfihús előtt

Az Európai Bizottság és a dél-koreai kormány megállapodása alapján újra szállíthatnak sertés- és baromfihúst az EU-tagországok. A megállapodás főleg a német exportőrök helyzetén javított, ugyanis korábban főleg Németországból vásárolt sertéshúst az ország.

Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi biztosa azt nyilatkozta:

A Koreai Köztársaság döntése, hogy feloldja az európai sertés- és baromfiexportra vonatkozó korlátozást, sokat javít a nagy visszaeséssel küszködődő európai állattenyésztők exportlehetőségein.

A megállapodás 14 EU-tagállam sertéseire vonatkozik, főleg a nagy exportáló országokra, vagyis Németországra, Dániára, Hollandiára, Spanyolországra, Franciaországra, Lengyelországra és Ausztriára.

A baromfiexport-korlátozást 11 tagállam, köztük Németország, Hollandia, Lengyelország, Franciaország és Belgium esetében oldotta föl Dél-Korea.

Dél-Korea a német húsipar fontos vásárlója volt, de 2020. szeptemberében importtilalmat rendelt el a német sertéshúsra, amikor vaddisznókban kimutatták az ASP-t Németországban . Ennek hatására Európa-szerte bezuhant a vágósertés ára. 2019-ben, az utolsó importkorlátozás nélküli évben 284 millió euró értékben exportáltak német sertéshúst Dél-Koreába, vagyis Kína után a második legfontosabb célország volt az EU-n kívülre irányuló német sertéshúsexportnak. A dél-koreai vámhatóság adatai szerint 2019-ben csaknem 110 ezer tonna sertéshúst importáltak Németországból.

Forrás: Agrarheute