0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A legkiválóbbakat díjazták

Az Európai Faiskolák Szövetsége (ENA) kezdeményezte a Több zöld várost Európának hároméves népszerűsítő programot, melyhez hazánk 2021-ben kapcsolódott. Ezzel több európai ország között Magyarország is lehetőséget kapott arra, hogy együttműködjön és támogassa a szakmán belüli párbeszédet a zöldfelület szerepének fontosságáról. A program hazai felvállalója a Díszkertészek Szakmaközi Szervezete lett.

A program keretében jelent meg a Green City a zöldebb, egészséges városokért című kiadvány, melyet a Hungarogreen kiállításon mutatott be a szakmaközi szervezet.

Európa Zöld Városa díj

Hazánk települései másodszor vesznek részt abban a versenyben, mely az ország „zöld városát” díjazza. A versenyt kiírók a zöldfelületek innovatív, biodiverz, fenntartható, inspiráló megoldásainak létrejöttét szerették volna ösztönözni a településeken. A Több zöld várost Európának elnevezésű kampány 2020-ban kezdődött.

A Magyarország Zöld Városa verseny nem titkolt célja, hogy a települések vezetőinek, a döntéshozóknak, beruházóknak is felhívja a figyelmét a zöldfelület-fejlesztés fontosságára, hisz elsősorban ez szükséges az élhetőbb környezet megteremtéséhez a folyamatosan változó éghajlati körülmények között.

Olyan projektek számára nyílt meg ezáltal a bemutatkozás lehetősége, melyek az elmúlt öt évben valósultak meg. A versenyben a pályázónak a finanszírozót tekintik, aki biztosította a zöldfelület létrejöttét. A győztes képviseli Magyarországot a díj nemzetközi versenyében.

A háromtagú szakmai zsűri a pályázatokat nemzetközi bírálati szempontok alapján értékelte és választotta ki a győztest. Vizsgálták az új zöldfelület növényzetének minőségét és sokféleségét, a tervezés egyediségét és kapcsolódását a környezet épített elemeihez, értékelték az éghajlatra és a környezetre gyakorolt hatást (vízgazdálkodás, hőmérsékletszabályozás, zaj- és károsanyag-szű­rés), a különleges, egyedi anyagok jelenlétét, és azt, hogy mennyire innovatív a tervezés és a kivitelezés, milyen hatása van a helyi gazdaságra és mennyire járul hozzá a lakosság jóllétéhez. A bizottság tagjai Rónai Gergely, a Magyar Díszfaiskolások Egyesületének elnöke, aki a nemzetközi zsűriben is részt vesz majd, Fekete Albert, a MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézetének igazgatója, valamint Szabó József, a Green Mérnök Kft. ügyvezetője voltak.

A pályázók közül a zsűri Budapest 13. kerületének önkormányzatát nevezte meg győztesként a tavaly átadott Vizafogó park létrehozásáért.

A terv az Objekt Tájépítész Iroda Kft. munkája. A zsűri bírálatában kiemelte, hogy a park követendő példát mutat a növényzet sokfélesége terén, valamint a felhasznált termékek és anyagok összhangja is mintaként szolgál. A tervezők figyelembe vették a lakosság körében előzetesen felmért, a parkkal szemben támasztott igényeket.

Második helyezett lett Debrecen belvárosának innovatív rekonstrukciója, melyet a település önkormányzata finanszírozott. Harmadik helyen végzett a Nyíregyháza-Sóstó gyógyfürdő területén az elmúlt öt évben végzett a zöldfelületi rekonstrukció, melyet Nyíregyháza önkormányzata finanszírozott. A díjakat a Hungarogreen kertészeti szakkiállításon adták át.

Kiváló árudák

A Kiváló Áruda díj küldetése, hogy minőségi szintet állítson fel a kertészeti árudáknak. A pályázat célja megkülönböztető minőségi védjegy kibocsátása, amely a vásárlókat tájékoztatja az árukészlet, az áruda és a dolgozók szakmai felkészültségének kiváló színvonaláról.

Szavatolja, hogy a Kiváló Áruda védjeggyel bíró árudák megfelelnek az elvárt kitűnő színvonalnak.

Boross Dávid, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnöke a díjátadáskor azt emelte ki, hogy a kertészeti árudák azok a végpontok, ahol a vásárlók a termékekkel találkoznak. Ha az árudai dolgozók nem végzik jól a munkájukat, a termelő hiába nevelt minőségi árut, az nem jut el a végfelhasználóhoz, és csökkenni fog a kereslete. Azt is hozzátette, hogy sokan csak feltöltődni mennek, akár családdal együtt az árudákba, kertészeti üzletekbe, ezért kiemelt cél, hogy a vásárlókat a lehető legjobb körülmények között szolgálják ki.

A díjazottaknak a négyfős zsűri által meghatározott pontrendszeren belül kellett adott szintet elérniük. Idén kilenc áruda érdemelte ki ezt a rangos elismerést, és értékes nyereménnyel is gazdagodtak a szponzoroknak köszönhetően.

A védjegy idei birtokosai az Alsótekeresi Faiskola enyingi árudája, az Euro-Tux Kft. által működtetett ceglédi Oázis kertészet, a mosonmagyaróvári Dzsungelország Kft., a gödöllői Pálmaház Kertészet, a KEFAG Zrt. kecskeméti Juniperus Parkerdészete, a Kaszker 07 Kft. esztergomi kertészeti árudája, a kápolnásnyéki Sarkadi és Társa Kertészet, a gödi Virágzó Dunakanyar Kertészet, valamint az ócsai Micikert Kft.

Forrás: Kertészet és Szőlészet