0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A tanulni, változni és együttműködni képes gazdáké a jövő

A gazdatársadalom csak együttes erővel tudja biztosítani családja, és az évszázadok óta itt élő és termelő, gazdálkodó magyarság egészének boldogulását, mondta Nagy István agrárminiszter a XI. Marosszéki Gazdanapon, a székelyföldi Mezőpaniton.

A tárcavezető rámutatott, az elmúlt évszázadokban többször is bebizonyosodott már, hogy a nehéz helyzetekből a tanulni, változni és együttműködni képes gazdák tudtak győztesen kikerülni. Ez az a közös út, amelyen együtt kell haladni, amelyen együtt tudnak a legmesszebb elérni. Amiben a gazdák egyetértenek, az a miniszter álláspontja. Minél több gazda összeadja az erejét, gondolatait, szándékait, annál messzebbre tudunk jutni ezen az úton, hívta fel a figyelmet.

Hangsúlyozta, hogy a Magyar Kormány nemzetpolitikájának célkitűzése a külhoni magyarság szülőföldön való gyarapodásának és boldogulásának elősegítése.

Ezzel összhangban indította el az Agrárminisztérium a Kárpát-medencei Falugazdász Programot, ami immár négy éve működik és segíti a gazdákat szerte a régióban.

Jelenleg 112 külhoni falugazdász-szaktanácsadó alkalmazását tudják biztosítani. A 2022-ben, az Agrárminisztérium által kihirdetett Schams Ferenc Terv célja, hogy a Kárpát-medencei történelmi borvidékek ismét visszanyerjék régi fényüket, hírnevüket.

Nagy István üdvözölte, hogy Székelyföldön egyre több termelői együttműködés jön létre és működik sikerrel. Leszögezte, a jövő útja a termelői együttműködések kialakítása: egyfelől összeszervezi az egyéni termelői kapacitásokat, másfelől pedig a piacon is képes megfelelő alkuerőt felmutatni. A miniszter megköszönte a gazdák munkáját és felajánlását, amellyel hozzájárultak a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem és Székely Szívek Tarisznyája programokhoz.

Forrás: AM Sajtóiroda