0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Jelentősen drágultak a vetőmagok, visszaeshet forgalmuk

Több éves növekedés után a jelentős áremelkedés miatt visszaeshet a kalászos vetőmagok forgalma, ennek ellenére idén ősszel esetenként hiány lehet a kínálatban – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján közzétett jelentésben.

A vetőmagok jelentősen drágultak idén, miután a szélsőséges időjárás a vetőmag-szaporítást is hátráltatta, egyes térségekben például 2021 júliusa óta nem volt számottevő csapadék a kalászosok vegetációs idejében – írták. Idén csak a hűvös április segített valamennyit, mert így a kalászok valamelyest meg tudtak termékenyülni.

A termésadatokat tekintve az ország gyakorlatilag kettészakadt, keleten a vetőmag-előállító táblák termésátlaga gyenge, legfeljebb közepes, nyugaton viszont jó, helyenként kiváló.

Kalászos vetőmagokból összességében nem lesz jelentős hiány, de a keresettebb fajták készletei idő előtt kifogyhatnak – írták.

A fontosabb őszi kalászosok vetőmag-előállító területének nagysága a közlemény szerint elmozdult a 2017-es mélypontról, amikor alig 32,33 ezer hektárra esett. A csúcsot azóta tavaly előtt érte el 43,57 ezer hektárral, míg tavaly 40,84 ezer hektárra, idén 39 ezer hektárra csökkent. Ezen belül az őszi búzáé a legnagyobb rész, amely az előző évek átlagát meghaladva elérte a 24,69 ezer hektárt.

Az őszi árpa vetőmagját 2016 óta egyre nagyobb területen termesztik, jelenleg majdnem 7,74 ezer hektáron.

Jelentős, 2 ezer hektár körüli az őszi tritikálé és az őszi rozs vetőmag-szaporító területe. Az őszi kalászosok vetőmagjait összesen több mint tízszer akkora területen vetik, mint a tavaszi kalászosokét – derül ki az adatokból.

Forrás: Nébih/MTI