0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Édeskés gyökérzöldség a salátabakszakáll

Egész télen folyamatosan szedhetjük a feketegyökérhez hasonlító, könnyen termeszthető salátabakszakáll gyökereit. A kevéssé ismert kétéves zöldségnövény hajtása és virága is fogyasztható. A fehér húsú, roppanó, édeskés gyökerek sokféleképp elkészíthetők, de nyersen is elrágcsálhatjuk azokat.

A feketegyökér rokona a salátabakszakáll, (Tragopogon porrifolius), ugyancsak fészkesvirágzatú, de vonzó lila virágokat hozó növény.

Dísznövényként vagy rovarbarát kertbe is ültethetjük, mert tavasztól őszig virágzik, és a hajtása, virága is ehető.

Nagy, pitypangszerű fejet alkotnak a kaszattermései, amikkel elveti magát, tehát elég egyszer beszerezni a magjait. Elsősorban a gyökerét fogyasztják, ami a feketegyökérére hasonlít, csak fehér, és édesebb, mint az.

Bár Dél-Európában és Észak-Afrikában őshonos, sokfelé elterjedt a világon. Olaszországban és Franciaországban kezdték termeszteni a 16. században, Angliában pedig osztriganövénynek nevezik, mert a gyökér íze az osztrigára emlékezteti a briteket. A Tragopogon nemzetség 150 fajából három él Magyarországon, a közönséges, a nagy és a homoki bakszakáll.

A salátabakszakáll teljesen télálló, de melegigényes, napos, védett fekvésbe ültessük.

Nagy termetű növény, magassága eléri az egy métert, viszont a szára kevéssé ágazik el, és levelei is keskeny szálasak. így 3 cm tőtávolságra és 45-60 cm sortávolságra vethetjük március-áprilisban. A talajra nem különösebben igényes, kötöttebb talajon is szépen fejlődik, de akkor képez szép gyökereket, ha mélyen meglazított, jó szerkezetű földbe kerül. A vetésmélység 2 cm. A kelés 8-10 nap múlva várható, a kifejlődött magoncokat ritkítsuk 10 cm-re. Később nem igényel sok ápolást: elegendő gyomlálni és öntözni, de nem viseli el a túl sok vizet, erre kötött talajnál figyeljünk.

Október végétől szedhetjük a 2 cm vastag, 15-30 cm hosszú gyökereket. Egész télen a földben maradhat, még javul is az íze a fagy hatására.

Óvatosan, ásóvillával lazítsuk meg körülötte a földet és úgy emeljük ki a gyökereket. A második évben, virágzás után viszont már elfásodnak és élvezhetetlenné válnak a gyökerek.

A bakszakállt hűvös, szellős helyen 2-3 hónapig tárolhatjuk.

Az egész növény, így a gyökér is tejnedvet tartalmaz, ezért hámozás után azonnal citromos vízbe kell meríteni, és váltott vízben, kevés szódabikarbónával javasolt megfőzni. Pürének (önmagában vagy burgonyával együtt), levesnek, köretnek alkalmas. Pirítva halételekhez ajánlják. Fiatal gyökere nyersen is fogyasztható, csakúgy mint a virágzó szár, ami a spárgához hasonlítható. Virágát pedig salátákba tehetjük.

Fogyasztása kedvezően hat a májra és az epehólyagra, enyhe hashajtó és vízhajtó.

Forrás: magyar mezogazdasag.hu