0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Üvegházak új napelem rendszerei

A napelemek üvegházakban csak korlátozottan használhatóak. Az üvegházaknak maximalizálniuk kell a besütő nap mennyiségét, a hagyományos napelemek nem praktikusak. Megoldásként az Európai Innovációs Tanács (EIC) által támogatott PanePowerSW projekt keretében kifejlesztették az úgynevezett szoláris üveget.

A Magyar Mezőgazdaság hírportálon mi is beszámoltunk korábban részletesebben az agrofotovoltaikus (agroPV) rendszerekről, azok állattenyésztésben és szántóföldön történő használatáról és a hazai lehetőségekről. Beszámoltunk a halastavak és öntözőcsatornákon telepített lebegő napelemekről. A hibrid rendszer lényege, hogy a napelemeket a termények fölé helyezik, ezáltal nem vész el a termőföld, ami azt jelenti, hogy a napenergia a hozamok befolyásolása nélkül termeszthető. A kettős hasznosítás üvegházakban csak korlátozottan jelentettek energetikai megoldást. A napelemek arra valók, hogy elnyeljék a napfényt, általában átlátszatlanok, sőt feketék is. Azonban, mivel az üvegházaknak maximalizálniuk kell a besütő nap mennyiségét, a hagyományos napelemek nem praktikusak.

Az Európai Innovációs Tanács (EIC) által támogatott PanePowerSW projekt keretében kifejlesztették az úgynevezett szoláris üveget: üvegházakba szánt átlátszó panelt, amely úgy néz ki, mint egy normál ablak és egyszerre képes beengedni a napsütést és energiát termelni.

Annak bizonyítására, hogy ez az alkalmazás mekkora változást hoz, egy 1000 négyzetméteres üvegházat épített egy görögországi szőlőültetvényhez. A nanoszerkezettel bevont napelemekkel teljesen beborított üvegház 50 kW teljesítményt tud termelni – ez elég ahhoz, hogy az üvegház szinte minden energiaszükségletét kielégítse. A bemutató üvegház azonban többről szól, mint az energiatermelésről. Valójában az volt a cél, hogy megduplázzák a szőlőültetvény hozamát egy hasonló méretű szabadtéri ültetvényhez képest. Mindez mélyreható környezeti vonatkozássokkal jár és a gazdálkodás új módjára mutat rá – egy olyanra, amely teljesen elektromos, megújuló erőforrásokkal működik, és képes fenntartható módon előállítani a jövőben szükséges élelmiszert.

Itt az üvegházaknak különös előnyük van a szántóföldi termesztéssel szemben: az egész évben termést tudnak hozni. A görögországi üvegházi szőlőültetvény például két termést hoz, egyet nyár végén, egyet pedig tél végén. Ez egy kiváló és viszonylag egyszerű módja a hozam növelésének anélkül, hogy több termőterületet kellene létrehozni.

youtube://v/0uyzrM97Czg

 

Forrás: Horizon