0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Több mint húsz újabb Vágta-résztvevő

Zajlanak az Elővágták országszerte; vannak frissen debütáló és rutinos helyszínek egyaránt: legutóbb Abonyban, Belegrádon, Gyenesdiáson és Hosszúfalun rendezték meg a Nemzeti Vágta előfutamait.

Abonyból négy felnőtt és három kishuszár jutott a Budapesten rendezendő döntőbe, a belegrádi Borsodi Vágtáról három-három, a gyenesdiási Festetics Vágtáról négy felnőtt és két kishuszár, a hosszúfalui Muravidéki Vágtáról pedig – amelynek döntő futamát az extrém esőzések miatt lefújták – az elődöntőből továbbjutó mind a négy lovas ott lesz Budapesten. Gratulálunk nekik!

Augusztus 6-án rendezték meg az első Abonyi Vágtát, az Abonyi Parkerdőben és a mellette lévő Vágta téren. A meleg ellenére több ezer érdeklődő vett részt a nagyszabású rendezvényen és szurkolta végig a helyszínen a futamokat, amelyek végén eldőlt, kik képviselhetik településüket az októberi döntőn.

A kishuszár- és felnőtt versenyek mellett kocsitoló verseny, csikós- és pusztaötös-bemutató, kombinált fogathajtóverseny és különböző zenés programok, koncertek, kirakodóvásár, főzőverseny, valamint pónilovaglás és bábszínház várta a kicsiket és nagyokat.

A felnőtt versenyzők közül végül négyen jutottak az októberi döntőbe. A Hősök terén már biztosan ott lesz az első helyen célba érő abonyi Zboray Viktória Vicces nyergében, a második Farkas Ábel és Tip-Top Nyárádszeredát képviselve, a harmadik befutó Vámos Mercédesz és Déva Jutka nevű lova Mezőberényből, valamint a negyedikként végző Krupiczáné Mucsi Enikő Kocsér színeiben. A kishuszárok is szoros versenyben mérték össze tudásukat. Közülük elsőként a felsőpakonyi Nagy Regina jutott a fináléba BT Silver Moon nyergében, második helyen Vozár Vilma és Puszta ért célba Göd képviseletében, harmadikként pedig a fülöpszállási Látos Lili és Charlie végzett. Itt került sor a Jótékonysági Sztárfutam első edzőversenyére is – ez alkalommal a mezőny három lovasa, Széchenyi Krisztián táncművész, valamint Bács Péter és Krajnik-Balogh Gábor színművészek pattantak nyeregbe. Közülük végül Bács Péter bizonyult a leggyorsabbnak, megnyerve ezzel a futamot. A színész egyébként a tavalyi Hősök terei döntőben is győzedelmeskedett.

A kocsitoló versenyben is helyi győzelem született, Abony csapata bizonyult a legjobbnak.

Ugyanazon a hétvégén, augusztus 7-én, vasárnap tartották a Borsodi Vágtát is Hernádkak-Belegrádon, ez a térség azonban már rutinosnak számít, tizedik alkalommal rendezett előfutamot. Itt is sokféle színes kísérőprogrammal készültek az érdeklődőknek a szervezők, egyebek közt csikós- és pusztaötös-bemutatóval, a Győri Ördöglovasok produkciójával, fűnyírótraktor-versennyel, a gyerekeket pedig bábszínház, népi játszó, lufihajtogató, bungee trambulin és meseiroda várta. A korábbi hőség is mérséklődött vasárnapra, így tökéletes időben álltak a rajthoz a települések lovasai. A futamok rendkívül izgalmasan alakultak: a felnőttek között végül Földes Bence futott be elsőként a célba Nagyhalász település képviselőjeként, Messina nevű lován. A második helyet Hatvan településről Vaka István érdemelte ki Tenkes hátán, harmadikként pedig Szebellédi Andrea állhatott fel a dobogóra Tiszaladányból. A kishuszároknál első helyen a váci Cziráky Zsombor, második helyen Simon Bori Bőcsről, míg harmadikként Tátrai Gréta Boglárka Kakucs képviseletében került be a döntőbe, és lehet ott október 1–2. között a Hősök terén.

Augusztus 20-án zajlott a 6. Muravidéki Vágta, a helyszín a szlovéniai Hosszúfalu volt; az extrém nagy esőzésekben pedig nem volt könnyű dolguk sem a szervezőknek, sem a versenyzőknek.

Az elődöntők sikeresen lezajlottak, azonban a döntő futamokat végül a lovak és lovasok biztonsága érdekében nem tartották meg az este folyamán. Versenyigazgatói és szervezői döntés nyomán, valamint az egyenlő esélyek elvének figyelembevételével a döntő futamban végül az elődöntőből továbbjutó mind a négy lovas ott lesz: Somi Erik Zsitkóc színeiben, Bíró József Hosszúfalut, Bíró Mihael pedig Domonkosfát képviselve, valamint a hídvégi Kocon Tamást is köszönthetjük majd Budapesten. Szintén a szervezők döntése, hogy a szlovén lovasok kvalifikációs versenyére – ők a nemzetközi futamban indulnak majd – egy későbbi időpontban kerül sor, amikor a pálya ismét alkalmas lesz a futamok megrendezésére. A rendezvény egyébként az esős és kiszámíthatatlan idő ellenére is nagy sikerrel zajlott: számos zenés és gyermekprogram, póni- és pusztaötös-bemutatók, valamint kettesfogathajtó-verseny is várta a helyszínre látogatókat.

Ugyanennek a hétvégének a vasárnapján, augusztus 21-én tartották a Festetics Vágtát a gyenesdiási Faludi-síkon; a rendezvény fókuszában, ahogy mindig, most is a magyar lovaskultúra és a hagyományőrzés állt.

A Zala megyei rendezvényen az izgalmas futamok mellett kocsitoló verseny, csikósbemutató, és a helyi lovardák műsorai is várták a közönséget. A balatoni települések csatájában Szabó Nikolett aratott győzelmet Pipacs nevű lovával, így Porva is képviselteti majd magát a budapesti Nemzeti Vágtán. A dobogó második fokára a bükkösdi Arató Barna állhatott fel Napraforgóval, a harmadik helyezés pedig Bottlik Fannit illette meg Hadfi Iram nevű lovával, Alsópáhokot képviselve. Végül negyedikként Tiszafüred színeiben Gyöngy Tamás és Luvly Jubly Luca kvalifikálták magukat a budapesti döntőbe. A kishuszárok futamában a csemői Szerencsés Szandra és Sárkány nevű lova nyerték meg a versenyt, másodikként pedig Czene Leila Izabella és Herceg biztosították helyüket a döntőben, Kalocsát képviselve.

Jakab-Sas Gabriella

Forrás: Pegazus