0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Háromszázezer tonna ételt pazarlunk el évente

Magyarországon a teljes élelmiszerhulladék mennyisége a becslések szerint 1,8 millió tonna évente – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely a háztartási élelmiszerhulladékok vonatkozásában végez felméréseket.

A háztartási élelmiszerhulladékok a teljes mennyiség harmadát teszik ki, ami fejenként 65,5 kilogramm évente, tehát országos szinten összesen több mint 600 ezer tonna. Ennek a fele, vagyis körülbelül 300 ezer tonna nevezhető pazarlásnak, vagyis „elkerülhető élelmiszerhulladéknak”. A másik fele nem elkerülhető élelmiszerhulladék, például zöldséghéj, csirkecsont, kávézacc. A trend javuló, 2016 és 2019 között 4 százalékot csökkent. Hamarosan a legfrissebb kutatási adatok is elérhetők lesznek a témában.

A magyar háztartások által elpazarolt évi 300 ezer tonna élelmiszer környezetterhelése megfelel 1, 96 millió tonna CO2 egyenértékes üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátásának, amely 385 ezer ember éves ÜHG- kibocsátásával egyenértékű.

Az ENSZ fenntartható fejlődési célkitűzései között fontos szerepet játszik az élelmiszerhulladékok visszaszorítása az élelmiszerlánc teljes hosszában, a háztartási és a kiskereskedelmi élelmiszerpazarlást pedig meg kell felezni. Az EU egyelőre kötelező adatszolgáltatást írt elő a tagállamok számára, és szakértői egyeztetések folynak a visszaszorítás lehetséges intézkedéseiről.

A kötelező adatszolgáltatást az Európai Unió és Tanács (EU) 2018/851 módosító irányelve írja elő, míg az alkalmazandó mérési módszertanokat a Bizottság (EU) 2019/1597 felhatalmazáson alapuló határozata rögzíti. Magyarország az ENSZ fenntartható fejlődési célok között nevesített szektorok vonatkozásában önálló intézkedéseket hozott. A kiskereskedelem legnagyobb szereplői számára jogszabályban rögzítették az évenkénti kötelező élelmiszerhulladék-jelentést és az élelmiszerhulladék-csökkentési terv benyújtását (2008. évi XLVI. törvény).

Az EU jogszabályi változásának megfelelően (a Bizottság (EU) 2021/382 módosító rendelete) további módosítások történtek a hazai élelmiszerlánc törvényben (2008. évi XLVI. törvény), amelynek köszönhetően lehetővé vált a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek adományozása. Ennek hatására a Nébih szerint az élelmiszerhulladék további csökkenése várható.

A háztartások élelmiszerpazarlását természetesen nem lehet jogszabályi előírásokon keresztül csökkenteni, ezért itt a szemléletformálás eszközeit alkalmazzák,

amelyek terén kiemelkedő szerepet játszik a Nébih 2016 óta működő Maradék nélkül (maradeknelkul.hu) élelmiszerpazarlás-csökkentési társadalmi programja, valamint oktatási programja (nebihoktatas.hu), amely a gyerekeket és rajtuk keresztül a szülőket is célozza.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu