0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Okos fóliablokk Akasztón

A Grino Kft. akasztói telephelyén mutatta be a Britamark Kft., az angol Haygrove Ltd. termékeinek kizárólagos hazai forgalmazója a teljesen automatizált EZ Vent fóliarendszer kivitelezésének részleteit és működését. A kéthektáros fóliarendszerben környezetbarát ültetőközegben termesztik a paprikát, a berendezést korszerű vezérlés irányítja.

Tavasszal készült el a háromszor 12 hajóra osztott, teljesen automatizált, saját meteorológiai állomással is ellátott fóliarendszer a Grino Kft. telephelyén, mondta Frei Viktor ügyvezető. A fóliablokk egy applikációval felszerelt okos rendszer, így akár távolról is nyomon tudják követni többek között a külső szélerősséget, külső-belső hőmérsékletet, páratartalmat. Egy masszív, erős szerkezetű fóliaházrendszert kaptak a Britamark Kft.-nek és a Hay­grove közép-kelet-európai csapatának köszönhetően.

Az angol Haygrove Ltd. vállalkozás egy élő farmközösség is, mivel a tulajdonosnak összesen több mint 300 hektár fóliával borított területe van az Egyesült Királyságban, Dél-Afrikában, Portugáliában és Kínában,

tudtuk meg Richard Mills ügyvezetőtől. Az általuk kifejlesztett fóliaházaknak várhatóan egyre nagyobb szerepük lesz a klímaváltozás miatt. Az ágazatra nehezedő nyomást minden gazdálkodó érzi, senkinek nem könnyű ma termelni. Alkalmazkodni kell a változó gazdasági, időjárási környezethez, és felkészülten kell szembenézni a következő öt-tíz évben várható kihívásokkal, függetlenül attól, hogy mekkora felületen termeszt valaki, mondta a cégvezető. Kulcsfontosságú a hatékonyság növelése, ráadásul a termelőknek azt is figyelembe kell venniük, hogy mind több fogyasztó kíváncsi, hogyan működik a vállalkozás, aminek a termékeit megvásárolják, ezért is érdemes a környezetkímélő megoldásokat alkalmazni. A fejlődéshez szükség van a fiatal generációra a mezőgazdaságban, a kertészetben is, tette hozzá.

Tizenhat évvel ezelőtt építették az első Haygrove-típusú fóliasátrakat Lengyelországban, ahol a cég európai gyártó- és raktárközpontja is található,

emlékeztetett Marek Jamry, a Haygrove közép-kelet-európai régiós vezetője. Ma már a térség tizenegy országában vannak berendezéseik, beleértve Magyarországot is. A lengyelországi csapatuk építi fel a megrendelt fóliarendszereket, de arra is van példa, hogy betanítják a megrendelő által felkért kivitelezőket a munkára. Együttműködnek az öntözőrendszerekre és meteorológiai állomásokra, szoftvervezérlésre szakosodott cégekkel. A szakember úgy tapasztalja, hogy sokszor egy gondolatébresztő mondat is elég ahhoz, hogy a kertészek fejlesztésbe fogjanak a jobb eredmények, nagyobb bevétel reményében.

Pultálló terméket keresnek

A Haygrove Ltd. termékeinek kizárólagos hazai forgalmazója, a Britamark Kft. nevében Tóthpál Gergely ügyvezető igazgató köszöntötte a megjelenteket. A Haygrove fóliák történetét pedig Megyery Tibor, a Britamark Kft. regionális menedzsere idézte fel.

Huszonöt évvel ezelőtt az Angliában két hektáron szabadföldi szamócát termesztő Haygrove vállalkozás növelni szerette volna a területét, de hamar válaszúthoz érkezett.

A szabadföldi termesztés ott a sok eső miatt nagyon kockázatos, csőddel is fenyegethet, ezért megtervezte és felépítette az első Haygrove alaptípust. Angliában gyorsan piacvezető lett ez a technológia, és külföldön is nőtt az érdeklődés iránta. Külföldön először Kenyában építettek ilyen berendezéseket, ahol az esőtől kellett megvédeni a holland piacra termelt dísznövényeket. Az első egyszerű típushoz képest a mai Haygrove fóliák szerkezete jóval komplexebb, masszívabb, és a világon már több ezer hektáron építették fel a legújabb típust. A globális klímaváltozás, a szélsőséges, kiszámíthatatlan időjárás a világ minden részén rákényszeríti a kertészeket, hogy termesztőberendezésben termeljenek tovább. Emellett a palánta és az inputanyagok drágulása miatt is egyre fontosabb a termésbiztonság. A Haygrove a jó szellőzés, a széllel szembeni ellenállóság iránti termesztői igényt figyelembe véve fejlesztette berendezéseit, és sok újdonságot kínál hozzájuk.

A recesszió miatt az emberek valószí­nűleg kevesebbet fognak kultúrára vagy utazásra költeni, élelmiszerre azonban mindig szükség lesz.

Ám arra az eddiginél valószínűleg jobban figyelnek, hogy minőségi terméket vásároljanak ugyanazért a pénzért, hiszen nem mindegy, hogy a hazavitt zöldséget-gyümölcsöt meddig lehet eltartani. A minőség pedig leginkább védett termesztésben szavatolható.

Jobban terhelhető

Magyarországon az elmúlt tizenöt évben több mint száz Haygrove típusú fóliaház épült, húszegynéhány kultúrában. Legnagyobb felületen paprikát termesztenek bennük, de tesznek a fólia alá bogyós gyümölcsöket is. Megyery Tibor szerint jó technológiával perspektivikus lehet a bogyósok fóliás termesztése.

Idén nem kellett havat tisztítani a fólia­sátrakról, viszont a januári több mint 100 km/órás szelek komoly károkat okoztak ez egyszerű szerkezetű berendezésekben.

Néhol az egész vázat tönkretette a vihar. Az egyszerű fóliákban általában a szellőzés sem megoldott, így nyári melegben nemcsak a növények szenvednek bennük, hanem a munkavégzés is csak a hajnali órákra korlátozódik, így ezek a kora tavaszi, illetve késő őszi hajtatásra jöhetnek számításba.

A Grino Kft.-nél megépített kéthektáros fóliaház 36 darab 8 méter széles és 67,5 méter hosszú hajóból áll.

A kitűzés január végén történt, április második felében pedig már palántázták a Ceremony F1 paprikafajtát, amit 2016 óta termesztenek.

Az újabb Haygrove típusú fóliaházaknak, amilyen az akasztói kéthektáros berendezés is, 50 milliméter átmérőjű horganyzott köracélból készül a lába, a korábbi 40 milliméteres horganyzott köracél bordaíveket pedig 80 milliméteres, kissé lapított (ovális) ívekre cserélték. Ez nagy áttörés, mert ezzel a terhelhetőség a háromszorosára nőtt.

Szellőztetés távvezérléssel

Az EZ Vent (easy ventilation) technológia lényege a könnyű szellőztethetőség, ehhez az kell, hogy minél kevésbé hajoljanak a bordák ívei. Ezért olyan különös formájú a berendezések teteje. Minden ív három részből áll, az oldalsó két egyenes ívet összekötő középső részt az építés helyszínén hajlítják meg. A lábak 80-90 centiméter mélyen vannak a talajban. Hegesztést egyáltalán nem alkalmaznak, mindent csavarkötéssel rögzítenek. Tehát ha az élet úgy hozza, akár át is lehet telepíteni az egész vázat.

A termelői vélekedés eddig az volt, hogy 50 méternél ne legyen hosszabb egy sátor, mert azt nem lehet jól átszellőztetni.

Viszont a sátrakban mindig a végek a legdrágább részek. Az új megoldásnak köszönhetően a Haygrove típusú házak jól átszellőztethetők. Hazánkban az eddig épített leghosszabb Haygrove ház 180 méteres, és a hosszúságának nem a szellőzés, hanem a termesztés során szükséges munkaszervezés szabott határt.

A horganyzott acél vápa extra stabilitást nyújt az egész váznak, egy személy kényelmesen végigmehet rajta. A fóliaház mindkét vége és oldala támaszokkal van kimerevítve, illetve speciális végmerevítéssel rendelkezik az oldalszél, az oldalnyomás csökkentése érdekében. Az akasztói EZ Vent termesztőberendezés a hajónként elhelyezett két-két háromfázisú villanymotorral jól átszellőztethető akár távolról vezérelve is, és a téliesítés is egy gombnyomással megoldható. Az erős fénytől Luminance típusú, árnyékoló hatású fóliával védik az állományt.

A Haygrove néhány évvel ezelőtti fejlesztése, hogy acélkábelt használnak, és mint egy pók, behálózzák vele az egész házat.

Ez jóval olcsóbb a csőnél, és a behálózás révén sokkal stabilabbá válik az egész szerkezet. A már meglévő fóliákban is érdemes használni ezt a megoldást, hiszen kevés ráfordítással növelhető a 40 milliméteres köracélból készített vázak szilárdsága.

A négy oldal külön vezérelt a szélirány és szélerősség alapján. Egy központi modulban gyűjtik össze a vezeték nélküli szenzorok adatait. A Grino Kft. berendezésében EC-, talajnedvesség-, talajhőmérséklet- levélnedvesség- és pH- mérő szenzort helyeztek ki. Ezeket a rendszereket bármilyen berendezésbe be tudják szerelni.

A távolról vezérelhető szellőztetés­szabályozó rendszerek fejlesztésével, beszerelésével és beüzemelésével foglalkozó Smart Greenhouse Control Kft. nevében Vitéz Sándor értékesítési vezető kiemelte, hogy a termesztők időbeosztásának optimalizálása is egyre fontosabb. Ezért szorosan együttműködnek a gazdákkal a fejlesztések során.

A szellőztetés vezérlése mellett vezeték nélküli szenzorhálózatot is kínálnak az EC, a páratartalom, a levegő- és talajhőmérséklet, talajnedvesség mérésére.

Víztakarékos és újrahasznosítható

A kókuszrost forgalmazását18 éve kezdték Magyarországon, majd fokozatosan bővült a piacuk Közép- és Kelet-Európában, mondta Boróczki Gergely, a Pro Horto Kft. kereskedelmi igazgatója. Jelenleg évenként 350-400 hektárra értékesítenek ilyen termesztőközeget. Legnagyobb vásárlóik a paradicsom-, paprika, uborka-, szamóca- és dísznövényter­mesztők, valamint a faiskolák. Az első néhány évben csak a kókusz finomrostot használták fel, ami rendkívül sok vizet képes megtartani, de nem elég levegős. Később ezért az egész háncsot feldarabolták és chipset készítettek belőle. Ezt a két anyagot a termesztett kultúrák igényei szerinti arányban keverik össze. Uborka termesztésekor például 80-20% a chips és a finomrost aránya, míg a kevésbé vízigényes szamócánál éppen ellenkezőleg, de lehet kizárólag finomrostot is használni. A kertészek kérésére rendkívül változatos méretben tudják gyártani a termesztőtáblákat.

A növények helyét kivágják – akár már a következő évi ültetéshez is –, valamint drén­lyukakat is vágnak a fólia csomagolásra.

Ennek a termesztőközegnek a felhasználása a high-tech termesztésben általában egy évig tart. A hazai piacon elsőként, 12 évvel ezelőtt kezdték el az általuk forgalmazott táblák visszavásárlását és újrahasznosítását. Évente több ezer köbmétert dolgoznak fel ömlesztve, amiből a műanyag fóliát kirostálják. A visszagyűjtött anyagot rostálják, ledarálják és virágföld-keverékek alapanyagaként újraértékesítik. A kókuszrost, mint természetes anyag lehetővé teszi a víz- és tápanyag-takarékos termesztést, környezettudatos szemlélettel pedig újrahasznosítható.

A hatékony munkavégzést segítheti a Tomsystem spanyol gyártmányú klipszezőgép.

Míg a hajtató kertészetekben a mai technológiával, azaz tekeréssel vagy klipszezéssel óránként 800-900 szálat tudnak rögzíteni, a bemutatott 700 grammos klipszezőgéppel 1600-2400 a teljesítmény. A hozzá alkalmazható galvanizált fémklipszek pedig két év alatt lebomlanak, mondta a forgalmazó Hortigreentech Kft. munkatársa, Pólya Zsolt.

Sápi Anikó az ICL tápanyagokat mutatta be az IKR Agrár képviseletében, amelynek 2016 óta van kertészeti üzletága. Az egyik újdonság a H2Flo felületaktív összetevőket tartalmazó keverék, amely a talaj nélküli termesztésnél segíti a víz és a hozzáadott tápanyagok egyenletes eloszlását a termesztőközegben.

Forrás: Kertészet és Szőlészet