0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Sarki farkast klónoztak Kínában

A kínai Sinogene Biotechnologies a világon elsőként egy sarki farkas bőréből vett DNS-minta segítségével hozta létre az állat genetikai másolatát.

Egy kínai biotechnológiai vállalatnak most először sikerült klónoznia egy sarki farkast (Canis lupus arctos) – szúrta ki a IFLScience tudományos lap cikkét a hvg.hu. A lap szerint az eredmény nemcsak a klónozás területén jelent mérföldkövet, de esélyt adhat a kihalás szélére sodródott fajok számára is.

A nőstény állat a Maya nevet kapta, és június 10-én született Pekingben. A Sinogene Biotechnologies szeptember végén mutatta be a kölyköt, akiről egy videót is közölt a vállalat. Ránézésre egészséges és játékos.

Mayát egy sarkvidéki farkas bőréből vett DNS-minta segítségével klónozták. A genetikai anyagot egy kutya petesejtjében helyezték el, majd egy beagle méhébe ültették, ahol kifejlődött az egyed.

A folyamatot szomatikus sejtmag transzfernek nevezik, ez lényegében ugyanaz a módszer, mint amivel a világ első klónozott birkáját, Dollyt is létrehozták 1996-ban.

Azóta már számos emlősállatot klónoztak, köztük nyulat, szarvast, kutyát, macskát és ökröt is. Egy alkalommal egy pireneusi kőszáli kecskét is létrehoztak így – ez volt az egyetlen alkalom eddig, hogy ha csak egy rövid időre is, de sikerült feltámasztani egy kihalt állatfajt.

A cég 100 napot várt arra, hogy bemutassa Mayát, de állítólag már a következő sarkvidéki farkaskölyök is megfogant, és hamarosan megszülethet.

youtube://v/Koh9XHH10d4

 

Forrás: hvg.hu