0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Szent Mihály-napi állattenyésztési fórum

Nehéz időszak jön: nem a minőség lesz a kérdés, hanem hogy lesz-e egyáltalán takarmány a jövő évi betakarításig. De egy év múlva talán könnyebbnek látjuk majd a helyzetünket – hangzott el Kaposváron, a Szent Mihály-napi állattenyésztési fórumon. A különböző állattenyésztési ágazatok képviselői a jelenlegi helyzetet elemezték és igyekeztek néhány jótanáccsal is szolgálni a jelenlévő gazdálkodóknak.

A jelenlévők hangsúlyozták, hogy

az állattenyésztést az utóbbi 3-5 évben világszerte sújtó gondokból jó esetben 2030 környékére lábal ki az ágazat Európában,

míg vannak a világnak olyan térségei, ahol egyáltalán nincsenek gondok. Egyébként itthon az ASP 2017-es megjelenése, a 2019-es USA-Kína vámháború, a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború, illetve az aszály következtében kialakult helyzetben nehéz bármit is mondani az állandóan változó helyzetről, illetve a kilátásokról – tekintettel arra, hogy takarmányból hiány van és lesz, az energia még inkább drágul.

Több ágazatban kérdés, hogy lesz-e takarmány, illetve az, hogy a télen be tudják-e fűteni az istállókat.

Vannak ugyan ágazatok, ahol télre be lehet zárni a telepeket, amin több termelő is gondolkodik, de vannak, amelyek kénytelenek kigazdálkodni a tíz-tizenkétszeresére növekedett földgázárakat.

A megjelent szakemberek a tanácskozás végén néhány javaslatot adtak arra, hogy a magyar állattenyésztésnek ne csak múltja, hanem jövője is legyen. Többen is a szervestrágya, mint melléktermék piacának a támogatását javasolták, és azt, hogy a kijuttatási szabályok is segítsék elő a műtrágyahasználat kiváltását. Egyebek mellett javasolták, hogy ahol lehet, csökkentsék az élelmiszerek ÁFÁ-ját. Az exportnövelés érdekében az EU-n kívül minél több országgal állategészségügy megállapodást kellene kötni.

Valamennyi szakember egyetértett abban, hogy meg kellene szüntetni a mezőgazdasági termények energetikai célú felhasználását, azaz ne gyártsunk bioetanolt, illetve a szalmát ne erőművekben égessük el!

Amennyiben a hazai pénzügyi szereplők is hajlandók a mezőgazdaság mellé állni és a cégeknek a likviditást rendben tartani, akkor egy év múlva könnyebbnek láthatják az állattenyésztők a dolgaikat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu