0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Az egyik legnépszerűbb helyszín a MATE Udvar volt, ahol az egyetem intézetei várták az érdeklődőket, köztük 850 szakiskolást. A rendezvényre érkező gyermekek lelkesedését és érdeklődését az is kiválóan mutatja, hogy a több játékos állomást magába foglaló mesetérképet a tavalyi 2500 helyett idén 4000-en töltötték ki.

Mint azt Dr. Gyuricza Csaba, a házigazda MATE rektora köszöntőjében elmondta, felértékelődött, a közgondolkodás fókuszába került az agrárium, és ezt ki is kell használni az ágazat fejlesztése érdekében. Ehhez a megújult felsőoktatás már képes megfelelő intellektuális hátteret biztosítani,

a Kaposvári Campuson megrendezett KÁN Egyetemi Napok pedig évről évre kiváló lehetőséget teremt a fiatalok pályára vonzásához.

A Magyar Mezőgazdaság Kft. és a MATE összefogásával sikerrel megvalósult kiállítást több szakmai program, így a II. Állattenyésztők Napja, a 33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap, a 20. Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium, a Vidékfejlesztési Konferencia, továbbá az agrárszaklapok tudásátadásban beöltött szerepét ismertető eszmecsere is gazdagította.

Az Állattenyésztők Napján Dr. Nagy István agrárminiszter kiemelte, a 2023. január 1-jén hatályba lépő új Közös Agrárpolitika magyar sikere, hogy fokozatos csökkentés mellett, de 2027-ig megmaradnak a hazai forrásból finanszírozott átmeneti nemzeti támogatások.

Sikerült megvédeni a termeléshez kötött támogatásokra fordítható összegek arányát is, amire 2027-ig a mostanival nagyságrendileg azonos összeg, évente mintegy 202 millió euró jut.

A KÁN Egyetemi Napokon erősítette meg együttműködési szándékát a MATE és a Taskenti Állami Agráregyetem, melynek keretében idén 25 üzbég kutató látogathat Magyarországra. Ugyancsak a MATE Udvar színpadán írt alá stratégiai partneri megállapodást a MATE és az Alföldi Tej Kft. között Dr. Gyuricza Csaba rektor és Dr. Pusztai József ügyvezető. Ennek értelmében a cég gyakorlati helyszínt nyújt a MATE élelmiszertudományi, gazdaságtudományi és műszaki vonatkozású képzéseinek, és ösztöndíjprogramokat is indít a hallgatók számára.

Az első nap programkavalkádja a Fedeles Lovardában ért véget, ahol a Halott Pénz zenekar adott fergeteges, gyakorlatilag teltházas koncertet.

A szakmai programokat tenyészállat-bemutatók is gazdagították, amelyek nemcsak a közvetlenül érintett állattartókat invitálták, hanem a közönség érdeklődését is felcsigázták.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége tenyésztőszervezeti nagydíját a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Egyesület kapta a színvonalas ló- és fogatbemutatók szervezéséért, a MÁSZ Tenyésztési Nagydíját pedig a Rio-Alto Kft. kapta a kiállításon nagy számban kiválóan felkészített aberdeen angus és murray grey tenyészállatok bemutatásáért.

A kaposvári kiállításon a MATE Udvar standjai is versenyeztek. Először a látogatókért (akiket a legváltozatosabb módon vonzottak magukhoz a frissen sütött libamájtól a társasjátékokon át az izgalmas kísérletekig), majd az egyetemi díjakért. A legimpozánsabb stand díjat a Növénytermesztési-tudományok Intézete, a leginnovatívabb stand díjat pedig az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet nyerte.

Az agráregyetemek hallgatói között zajló Gazdászverseny célja a hallgatók megmérettetésén és a közönség szórakoztatásán túl az volt, hogy népszerűsítse a felsőfokú agrárképzési területeket. A verseny elméleti vetélkedővel indult, majd gyakorlati feladatokat hajtottak végre a hallgatók a Fedeles Lovardában. Az első helyezést és az aranyvillát a Georgikon Campus csapata szerezte meg és vette át Dr. Gyuricza Csaba rektortól.

Forrás: MATE közlemény