0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az Év Kilátója lett a Zsófia-kilátó

Az Aktív Magyarország kezdeményezésére idén is közönségszavazás döntött az Év Kilátója címről. A harmadik alkalommal meghirdetett pályázaton a frissen átadott „kilátók királynőjére”, azaz a Lillafüredre páratlan panorámát nyújtó Zsófia-kilátóra is lehetett voksolni, a szervezet közösségi oldalán.

A tíz építmény közül végül a győzelmet 7800 szavazattal a Zsófia-kilátó szerezte meg, megelőzve a 6685 voksot begyűjtött pannonhalmi Boldog Mór-kilátót és lombkorona tanösvényt, valamint a 3466 vokssal záró velencei Bence-hegyi kilátót.

Az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. augusztusban adta át a felújított Zsófia-kilátót. Az erdőgazdaság a Magyar Természetjáró Szövetség vezetésével létrejött konzorciumban nyert el támogatást többek között a kilátó rekonstrukciójára.

A Lillafüred látképét a XX. század első felében – a Palotaszálló mellett – meghatározó Zsófia-kilátót 1900-ban adták át és egészen az 1950-es évekig, a „Szikla” nevű légvédelmi központhoz tartozó antenna megépítéséig díszítette a Dolka-hegy déli oldalát.

A beruházás célja az volt, hogy az országszerte ismert és népszerű üdülőterület, Lillafüred újabb attrakciót kapjon. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. az építmény tervezése során ügyelt arra, hogy az eredeti kilátó kubatúráját megtartsa és csak a kor követelményeinek megfelelő változtatásokat hajtson végre. Emiatt az alsó szintet kőburkolattal ellátott vasbetonból alakították ki, a létrák helyett lépcsőt építettek és biztonságtechnikai eszközökkel, valamint interaktív látvány- és tájékoztató-elemekkel is gazdagodott a kilátó.

Forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt. közlemény