0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kezdődik a szezon Dél-Európában, azzal kampányolnak, hogy az ő fóliáikat a nap fűti

Alighanem jól járnak a magas áram- és gázárak közepette a dél-spanyolországi fóliaházas zöldségtermesztők az idei télen. Igyekeznek is rámutatni a lehetséges fórumokon, hogy amíg a szomszédos országokban egy csomó fosszilis energiahordozó kell ugyanehhez, addig náluk a nap energiája érleli a termést.

A fruchthandel.de portál a Cute Solar nevű spanyol munkaközösség közleményét idézte, amely úgy fogalmaz, hogy „a kiváló klímájú Almeríában, illetve Granada tengerparti területein, ahol évente 3300 a napütéses órák száma, minden egyéb energiaforrás nélkül is jó erőben fejlődnek a fólia alatt nevelt zöldségek, miközben európai szomszédainknak egy csomó fosszilis energiát kell rááldozniuk, hogy hasonló körülményeket teremtsenek a növényeiknek”.

A Cute Solar eddig is erre építette a kommunikációját, de most természetesen megragadja az alkalmat a dél-spanyol zöldséghajtatás jelentős helyzeti előnyének hangsúlyozására:

„alighanem sok közép- és nyugat-európai üzem kénytelen lesz felszámolni a melegigényes zöldségkultúrákat az igazán hideg idő beállta előtt, miközben Dél-Spanyolországban most kezdődik az idény, és a nap fűti a házaikat”, írják.

A Cute Solar adatai szerint a szóban forgó dél-spanyol körzetben a szokásos 35 ezer hektár körüli fóliafelület alatt termesztik a zöldséget;

paradicsomból 15% plusztermésre számítanak a tavalyihoz képest, uborkából és paprikából pedig 5, illetve 2%-os többlet várható.

Cukkiniből ugyanakkor 15%-kal kevesebbet ültettek, mint egy éve, és padlizsánból is 10% a visszaesés.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor összesen mintegy 4,5 millió tonna zöldséget fognak szedni a tél során a régióban, amelyből a spanyol téli zöldségellátás felét, illetve az európai boltokban kapható mennyiség 60%-át tudják fedezni, írja a fruchthandel.de a Cute Solar közleménye alapján.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu