0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Stratégiai tartalékokat égetnek a francia gazdák, hogy legyen cukor

Franciaország stratégiai üzemanyag-készleteket szabadított fel a cukortermelők számára, hogy zavartalanul folyhasson a betakarítás. A gazdák figyelmeztették a kormányt, a gázolajhiány a cukorgyárak leállásához vezethet.

A két nagy olajipari vállalat a TotalEnergies és az Exxon Mobil finomítóiban a sztrájkok miatt akadozik az üzemanyagelőállítás és szállítás. A francia kormány a múlt héten közölte, hogy a kifogyott töltőállomások utánpótlására a stratégiai üzemanyag-tartalékokat használta fel.

Franciaország legnagyobb cukorgyártója, a Tereos a múlt hónapban közölte, hogy egyes gyárainak termelését le kellett lassítania, miután a TotalEnergies közölte, hogy nem tud gázolajat szállítani. A stratégiai készletek felszabadítását nem kívánta kommentálni.

A Cristal Union, Franciaország második legnagyobb cukorgyártója azt mondta, hogy a múlt hétig saját tartalékaik lehetővé tették a zavartalan működést, de már ők is teljesen kifogytak.

A cukorgyárak, amelyek Franciaországban általában szeptembertől január végéig vagy február elejéig működnek, azzal számolnak, hogy a gazdáknak legyen elég üzemanyaguk a cukorrépa betakarításához és a feldolgozásra szánt cukorrépa gyárba szállításához.

A stratégiai készletek felszabadításáról szóló döntés a múlt hét végén született, miután múlt szerdán találkoztak a cukortermelők és Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter.

„Elmagyaráztuk, hogy aggasztó helyzet alakult ki, amely a gyárak ideiglenes bezárásához vezethet”

– mondta Christian Spiegeleer, az SNFS, a francia cukoripari érdekképviselet elnöke a Reutersnek.

„Az állam beleegyezett a stratégiai készletek megcsapolásába, hogy a gázolajhiány ne befolyásolja a gyárak megfelelő működését” – tette hozzá.

Forrás: Reuters