0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Orchideából is hiány lesz?

Az emelkedő energiaárak mindenhol komoly kihívást jelentenek, Hollandiában máris több dísznövénykertészet is bejelentette, hogy felhagy a termeléssel. Helyi sajtóértesülés szerint 2023 tavaszán több orchidetermesztő kertészet is leáll, emiatt több millió cserép orchidea fog hiányozni a piacról.

Az Aardse orchidea kertészet a napokban jelentette be, hogy felhagy az orchidea termesztéssel és befejezi a működését. A mintegy 12 hektáron működő kertészet évente 6,5 millió orchideát termelt, az üvegházak fűtésére évente átlagosan tizenkét millió köbméter gázra volt szükség. Év végéig a kertészet gázigényét még egy korábban megkötött hosszú távú szerződés fedezi, azt követően azonban  teljesen kiszámíthatatlanná válik az energiaigényes orchideatermesztés folytatása, nyilatkozta az RTV Noord csatornának a cég kereskedelmi vezetője Wouter Konijn.

A döntés következtében azt  a több ezer orchidea tövet, amelyeket március végéig már nem tudnak értékesíteni megsemmisítik. A kereskedelmi igazgató szerint, amennyiben az energiaárak visszaesnek egy elfogadható szintre, akkor fontolóra veszik  a termelés újraindítását.

A közelmúltban az egyéb más növények mellett évi 2,8 millió cserép orchideát is termelő Van Geel Orchids is bejelentette, hogy felhagy az orchidea termesztéssel, a döntést szintén a növekvő energiaárakkal indokolták. A cég, az üvegházakban már elültetett növényeket még értékesíteni szeretné, ezért a termelést várhatóan csak 2023 májusban állítja le, de új növényeket addig már nem fog ültetni. 

A holland sajtójelentések szerint egyébként az elmúlt néhány hétben már így is

mintegy 50 millió cserép orchidea hiányzott a piacról, ennyivel kevesebbet szállítottak a termelők a tőzsdére.  

A Van Geel  Orchids vállalat az orchidea helyett más, gyorsabban vagy fűtés nélkül nevelhető kultúrákban gondolkodik, azonban így is meg kell válnia mintegy ötven alkalmazottól. 

Hasonló a helyzet az  OTM Orchidsnál is, noha ennél a cégnél az energiaköltségek drasztikus emelkedése miatt más tényező is szerepet játszott az orchideatermesztés feladásában.  A kertészet vezetője Johan Koehler már a harmadik generáció, aki a nagyapja által 1925-ben alapított vállalkozást vezeti. Korábban zöldségtermesztéssel és vágott virág termesztéssel is foglalkoztak, utóbbi időben azonban csak Phalaenopsis orchideát termesztettek. A családi vállalkozás 1970 óta a Royal FloraHolland (RFH) tőzsde tagja is. 1997-ben a kertészet üvegházainak fejlesztése és átépítése után egyik első holland termelő volt, aki mesterséges megvilágítást kezdett használni. A kertészet kínálatában több mint 20 különböző Phalaenopsis multiflora fajta volt megtalálható. A virágzó üzletet azonban a bizonytalan gazdasági helyzet miatt a vállalkozás vezetőjének fia nem szándékozik tovább folytatni, ezért a család az ingatlan értékesítése mellett döntött, a kertészetet a hozzá tartozó épületekkel együtt egy ingatlanfejlesztő cégnek adták el.  

 

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu/taspo.de