0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Pezsgő, amit a súlytalanságban is meg lehet inni

Az élet tele van kihívásokkal. Például annak megoldása is, hogyan lehet egy pohár pezsgőt a súlytalanságban meginni. Négy év kísérletezés után erre is fény derült. A csillagok között is lehet pezsgőzni ezután.

Nem csupán az asztronautákról van szó, az orbitális turizmus fejlődése olyan szolgáltatásokra is ráirányítja a figyelmet,  amelyek kellemesebbé teszik az űrutazást. A Mumm, az egyik legnagyobb és legismertebb pezsgőgyártó megalkotta

az első olyan pezsgőt, amelyet úgy terveztek, hogy az űrben lehessen inni. A Cordon Rouge Stellar nevet viselő pezsgő már átesett a szimulátorban végzett teszteken, és készen áll az orbitális pályára állásra.

A 17. század fordulóján élt bencés szerzetes, Dom Pérignon a pezsgők atyjának számít. Amikor a szerzetes véletlenül felfedezte, hogy a bora pezseg, állítólag ezt kiáltotta szerzetestársainak: „Gyertek gyorsan, megízlelem a csillagokat!”. Hamarosan ezt az élményt az űrrepülések utasai is átélhetik majd, és szó szerint a csillagok között találhatják magukat.

A pezsgőház négy éven át dolgozott együtt az űrhajósok által használt tárgyak tervezőjével, Octave de Gaull-lal, az Axiom Space céggel, amely űrutazásokat szervez, valamint a Francia Űrügynökséggel a megfelelő palack kidolgozásán.

A pezsgőkóstolással az űrben az a probléma, hogy a súlytalanság állapotában a buborékok nem mozognak felfelé, ami jelentősen korlátozza az aromák felszabadulását – ami a borban a legfontosabb.  

A palack tervezésekor figyelembe kellett venni, a gravitáció hiányát,  a palackban lévő nyomást, az anyagspecifikációkat, az ergonómiát és a használhatóságot. Az üvegben lévő bort egy tökéletesen megbízható rozsdamentes acél nyitó-záró szerkezet rögzíti. A pezsgő csak üveggel és rozsdamentes acéllal érintkezik, ami megegyezik a Mumm reimsi keverőkádjaival – két olyan anyag, amely ideálisan biztosítja az aromák  megőrzését. Repüléstechnikai minőségű alumíniumból készült héj védi az üvegpalackot. A felső rész,  egy hosszú nyakból áll, amelyet egy parafa és egy gyűrű zár, amely lehetővé teszi a parafa visszatartását,  és a palack rozsdamentes acél mechanizmusát. A tervezők megtartották a pezsgősüveg formát, hogy a lehető leghűebben visszaadja a pezsgő földi életérzését és fogyasztásának rituáléját. Így született meg a futurisztikus megjelenésű innovatív palack.

A Cordon Rouge Stellar gyártási folyamata ugyanakkor  teljesen hagyományos, amelyre  nemcsak maga a palack formája, hanem a klasszikus pezsgős dugó is utal.

A palackba a Mumm Cordon Rouge 2016-os szüretből származó házasítása került, amelynek többségét a Pinot Noir adja.

Az űrutazók egy olyan terméket élvezhetnek majd, amely a Föld talajából származik, valamint az emberiség szépségéből, kultúránk szimbólumából. A pezsgő lehetővé teszi számunkra, hogy újrateremtsük az ünneplés és a vidámság emblematikus rituáléját, amely összehoz minket. Az űrkutatás lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megfigyeljük és megértsük saját világunkat. Technológiai innovációkat is generál, amelyek segítenek megváltoztatni életünket a Földön, és olyan kutatásokat, amelyek előrelépést eredményeznek különböző területeken. Az űrben az időbeli referenciapontok és a földi szokások elvesznek. Mind az egyensúly, mind a jólét érdekében elengedhetetlen a kapcsolat fenntartása a Földdel és annak kultúrájával, olvasható a Mumm közleményében.

Forrás: magyarmezogazdasag/mumm.com