0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Villamos energia és gabona a szántóföldről

Északkelet-Franciaországban 5500 napelem áll egy mezőgazdasági területen, ahol áramot termelnek és árnyékolják a szántóföldeket. Ez különösen aszályos időkben jelenthet segítséget.

A Magyar Mezőgazdaság hírportálon mi is beszámoltunk korábban részletesebben az agrofotovoltaikus (agroPV) rendszerekről, azok állattenyésztésben és szántóföldön történő használatáról és a hazai lehetőségekről. Beszámoltunk a halastavak és öntözőcsatornákon telepített lebegő napelemekről és a kertészeti üvegházak számára kifejlesztett áttetsző szoláris üvegről, vagy a Góbi-sivatag szélén található, napelemek alatt létrehozott gojibogyó farmról.

A francia TSE napenergia-vállalat elindított egy újabb projektet, amelyben a növénytermesztők földjeiket egyszerre használják napenergia-termelésre és a hagyományos szántóföldi termesztésre. Egy Franciaország északkeleti részén, Haute-Saône-ban végzett kísérlet során a cég 5500 napelemet szerelt fel egy farmon. Ezzel a TSE azt szeretné bemutatni, hogy az agrofotovoltaikus (agroPV) rendszerek nagy léptékben is működhetnek a termés csökkenése nélkül.

Több mint 3 évnyi kutatás és fejlesztés után örömmel mutatjuk be első kísérleti telepünket. A TSE-nél hiszünk abban, hogy össze lehet egyeztetni a fenntartható mezőgazdaságot, a zöldenergiát, a biológiai sokféleséget és a vízkészletek megőrzését: ezt jelenti az általunk kidolgozott ambiciózus program, amelyet jelenleg 9 másik helyszínen telepítünk Franciaországban.

– hangsúlyozza Mathieu Debonnet, a TSE elnöke.

5500 napelem 2,5 MW teljesítményt termel csúcsidőben

A napelem panelek forgathatók, így követni tudják a napot. Ezzel optimalizálható az energiatermelés és szabályozható a termőföldre érkező napsugárzás mértéke. Ezen felül a rendszer védelmet is jelent a jégesők okozta károkkal szemben. A kísérletben részt vevő 5500 panel csúcsidőben akár 2,5 megawattot is termel, ami körülbelül 1350 ember számára elegendő energia.

youtube://v/QKRq87EKUZc

 

Forrás: agrarheute/euronews