0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Készítsük fel szervezetünket a hidegre: 6 alapvető vitamin és ásványi anyag őszre

Hivatalosan is ősz van, ami azt jelenti, hogy nagyobb a valószínűsége annak, hogy hiányt szenvedünk ebből a hat alapvető tápanyagból...

Az évszakok változásával a mindennapi rutinunk is megváltozik, akár csak a táplálkozásunk. A hideg időjárás érkezésével van néhány alapvető tápanyag, amelyekből az őszi és téli hónapokban nagyobb valószínűséggel szenvedünk hiányt, és amelyekre érdemes odafigyelnünk. Ugyanez vonatkozik az immunrendszer erősítésének, a csontok egészségének fokozásának és a hangulatunk fenntartásának fontosságára, amikor a hőmérséklet és a napsütéses napok száma lecsökken.

Íme, hat alapvető tápanyag, amelyeket az őszi és téli hónapokban érdemes prioritásként kezelnünk.

D-vitamin

„A D-vitamin kritikus fontosságú az immunrendszer, az agy és a csontok egészsége, a rák, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatának csökkentése szempontjából” – mondja Frances Largeman-Roth, táplálkozási szakértő. Largeman-Roth szerint a meleg hónapokban, amikor sok a napfény, a szervezetünk képes D-vitamint termelni, de amikor hidegebbre fordul az időjárás, fokozott figyelmet kell fordítanunk az élelmiszerforrásokra.

„A tenger gyümölcsei közül a lazac, az egyik legjelentősebb D-vitamin-forrás.

Valójában egy adag (közel 115 gramm) főtt vagy konzerv vörös lazac a napi D-vitamin-szükséglet több mint 100 százalékát (600 NE/15 mikrogramm) biztosítja” – mondja Largeman-Roth. Egy másik egyszerű módja annak, hogy több D-vitaminhoz jussunk a nap folyamán, a dúsított gyümölcslé. „Egy 2,5 deciliteres pohár 2,5 mikrogrammot biztosít, amit akár magában vagy turmixokhoz adva is elfogyaszthatunk. Valamint sok gabonapehely is D-vitaminnal dúsított, így akár a napi szükséglet 10-15 százalékát biztosíthatják.” Ennek ellenére gyakori a hiány, ezért mindenképpen forduljunk egészségügyi szakemberhez, ha úgy gondoljuk, hogy szükségünk lehet D-vitamin-kiegészítőre.

Kalcium

Bár a kalciumra egész évben szükségünk van, a hideg időben megváltozik, az elesés és csonttörés kockázata. „Míg a gyenge csontok a meleg hónapokban észrevétlenek maradhatnak, ezek a sebezhetőségek egy eséskor kiderülnek, akár 40, akár 80 évesek vagyunk” – mondja Largeman-Roth. „Minden 19 és 50 év közötti felnőttnek napi 1000 mg kalciumra van szüksége. Az 50. életév után a nők esetében a szükséglet 1200-ra emelkedik, míg a férfiak esetében ugyanannyi marad.”

Kihívást jelenthet elegendő mennyiségű kalciumot bevinni, egyrészt a magas napi szükséglet miatt, másrészt, mert a kalcium optimális felszívódásához D-vitaminra van szükség.

Ha egyik tápanyagból sem jut elég, az nem jelent jót a csontoknak. Largeman-Roth kiemeli a tejet, a joghurtot, a sajtot és a sötét leveles zöldeket, mint a kelkáposzta, a brokkoli és a bordáskel, mint nagyszerű kalciumforrásokat. „Egy adag (128 gramm) nyers kelkáposzta 52 mg kalciumot, míg egy adag (128 gramm) főtt brokkoli 62 mg-ot, valamint egy adag főtt bordáskel 158 mg-ot biztosít” – mondja.

Cink

Ez az ásványi anyag az immunrendszer elengedhetetlen építőeleme. „Cink nélkül a gyerekek nem nőnek megfelelően, a sebek nem gyógyulnak be, és az íz- és szaglásérzékelésünk is károsodik” – mondja Largeman-Roth. „A férfiaknak napi 18 mg cinkre van szükségük, míg a nőknek csak 8 mg-ra, bár a szükséglet terhesség és szoptatás esetén megnő.”

Cinket a vörös húsokban, a garnélarákban, a magvakban és a babban találhatunk.

„Közel 30 gramm tökmag 2,2 mg cinket, míg azonos mennyiségű cheddar sajt pedig 1,5 milligrammot biztosít, de a legjobb cinkforrás az osztriga, amelynek 85 grammos adagjában 32 mg található” – mondja Largeman-Roth.

Vas

A vashiány nagyon gyakori az Egyesült Államokban: 10 millió ember tartozik a vashiányos kategóriába, és öt millióan vashiányos vérszegénységben szenvednek” – osztja meg Largeman-Roth.

„A 19 és 50 év közötti férfiaknak napi 8 mg-ra van szükségük, míg a nőknek ennél jóval magasabb, napi 18 mg-ra. A vas származhat állati eredetű és növényi forrásokból egyaránt, de mindkét esetben érdemes C-vitaminban gazdag ételt is fogyasztani, amikor vasban gazdag ételeket eszünk, hogy segítsük a felszívódást” – mondja Largeman-Roth.

Míg a hús nyilvánvaló vasforrás, a csicseriborsó ízletes növényi alapú módja annak, hogy több vasat (valamint fehérjét és rostot) vigyünk be az étrendbe.

„Az USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) legújabb étrendi irányelvei azt javasolják, hogy hetente egy-három alkalommal adjunk az ételeinkhez csicseriborsót, babot és lencsét, de körülbelül 80 százalékunk ezt mellőzi” – mondja Largeman-Roth. „Amellett, hogy a vasban gazdag csicseriborsót salátákhoz és gabonaételekhez adhatjuk, valamint humuszt készíthetünk belőle, a csicseriborsó tésztát is beépíthetjük a heti étkezéseinkbe. Egy közel 100 grammos adag csicseriborsó tészta a napi vasszükséglet 30 százalékát biztosítja, melynek a tetejére tehetünk marinara szószt, hogy C-vitaminforrásként segítse az ásványi anyag felszívódását.”

Egy másik nagyszerű vegetáriánus vasforrás a teljes kiőrlésű zab. „Egy adag (64 gramm) zab 2 mg vasat tartalmaz, de emellett a szívbarát oldható rostok is megtalálhatók benne, amelyek a telített zsírban és koleszterinben szegény étrend részeként segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát” – teszi hozzá Largeman-Roth.

C-vitamin

Nem meglepő, hogy ez a vitamin elengedhetetlen a jó közérzet megőrzéséhez. „A C-vitamin fontos bőrünk általános egészségéhez, a sebgyógyuláshoz, a gyulladások elleni küzdelemhez és a fertőzések elhárításához. Ha sebgyógyulás vagy műtét után vagyunk, okos dolog, ha növeljük a C-vitamin-bevitelünket” – mondja Largeman-Roth.

Largeman-Roth szerint a C-vitamin-szükséglet (90 mg férfiaknál és 75 mg nőknél) nem változik az évek során, de az étkezésünk igen. A C-vitamin hő és fény hatására lebomlik.

„Nyáron sok C-vitaminban gazdag gyümölcsöt és zöldséget eszünk nyersen, de amikor hidegre fordul a hőmérséklet, elkezdjük sütni, főzni a zöldségeket, ami csökkenti a bennük található C-vitamin mennyiségét. Ez azt jelenti, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy több C-vitaminban gazdag ételt fogyasszunk, például citrusféléket, brokkolit, paradicsomalapú ételeket, burgonyát, paprikát és kivit. Egy kivi 69 mg C-vitamint biztosít, egy adag (128 gramm) főtt brokkoli 33 mg-ot, egy 2,5 deciliteres pohár narancslé pedig a napi szükséglet több mint 100 százalékával büszkélkedhet.

B-vitaminok (B6, B12)

A B-vitaminok csoportja kritikus fontosságú, mivel részt vesznek az élelmiszerek feldolgozásában az energia felszabadítása, az agy egészsége és a sejtek anyagcseréje érdekében. „A rizs, a tojás és a fekete bab mind B-vitaminokat tartalmaz” – mondja Largeman-Roth. „Különösen ősszel és télen érezhetjük az elégtelen bevitel hatásait, például a fáradtságot”.

A B-vitamin ugyanis szorosan összefügg a hangulatunkkal és az energiaszintünkkel.

A B6-vitamin különösen fontos, mivel segíti a normális agyműködést, és részt vesz a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok lebontásában, valamint az immunrendszer működésében. „A B-vitamin napi szükséglete férfiaknál 1,3 mg, nőknél 1,2 mg, mely megtalálható a tonhalban, a lazacban, a dúsított gabonafélékben, a burgonyában, a csicseriborsóban, a baromfiban, a marhamájban és a banánban” – mondja Largeman-Roth. „Egy közepes banán már a szükséglet 20 százalékát fedezi.”

A B12 egy másik kulcsfontosságú tápanyag, amelyet érdemes kiemelni, mivel ez tartja egészségesen az idegsejtjeinket és a vörösvértesteket. Largeman-Roth szerint napi 2,4 mikrogrammra van szükségünk. „A vegánok nehezen jutnak elegendő B12-vitaminhoz, mivel az elsősorban a húsban és a tejtermékekben található, de 0,2 mikrogrammot már egy 2,5 deciliteres pohár dúsított zabitalból is megkaphatunk, a táplálékélesztők (márkától függően) pedig a napi szükséglet akár 630 százalékát is biztosíthatják” – mondja Largeman-Roth.

Forrás: wellandgood.com