0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A lemosópermetezés sikerének titka – növényvédelmi előrejelzés 44. hét

Lehullott a gyümölcsfák és a szőlő lombjának fele, ez az az állapot, amikor érdemes nekilátni az őszi lemosópermetezésnek. A megfelelő szerválasztáshoz muszáj tudni, milyen károsítók élnek az ágakon, ezért először azokat kell felmérni. Az őszi lemosópermetezés nem helyettesíti a tavaszit, de javítja annak hatékonyságát, együttesen pedig a jövő évi növényvédelem sikerességét.

Október utolsó napjaiban továbbra is a kora őszi, kellemes időjárás határozta meg a Kárpát-medence mindennapjait. A nappali maximumhőmérséklet általában 15-20 °C körül alakult, éjszakánként pedig 5-10 °C-ot mérhettünk. Erős volt a reggeli harmatképződés, ami csak a déli órákra száradt fel. A sokévi átlagnál enyhébb és nyugodt időjárást afrikai eredetű meleg áramlatok határozták meg. Eső csak elvétve hullott, pedig ismét kiszáradóban van a talaj felső rétege, hiányzik a vízutánpótlás, amit elsősorban a szántóföldi növények és a zöldségfélék éreznek meg. A nappalok erőteljes rövidülése és az éjszakai lehűlés hatására a gyümölcsfák és a szőlő lombhullása már elérte, illetve meghaladta az 50%-os mértéket. Ez az az állapot, amikor érdemes nekilátni az őszi lemosópermetezésnek. Mielőtt bármit is tennénk, mérjük fel gyümölcsfáink állapotát, milyen károsítók találhatók a lombozaton, az ágakon.

A kártevők, betegségek áttelelő szaporítóképletei ott vészelik át a hideg évszakot, és tavasszal onnan indulnak a friss fertőzések. A megsérült, beteg ágakat most vágjuk le. Néhány növény csak most, ősszel metszhető (pl. a dió), mert tavasszal nagyon korán megindul a fa nedvkeringése, és nagy lesz a vízvesztése. A leveleken jól megfigyelhető, hogy milyen fertőzések alakultak ki az év során; az ágakon, vesszőkön pedig már megtalálhatók az áttelelő szaporítóképletek. Ez alapján eldönthetjük, hogy milyen típusú készítménnyel célszerű elvégezni az őszi lemosópermetezést.

Általános lemosópermetezésre a legalkalmasabbak a rezet és ként tartalmazó készítmények, melyek jó hatásfokkal bánnak el a legtöbb kórokozóval. A pajzstetvek, atkatojások, áttelelő levéltetűtojások, almafa-vértetű, lepke-petecsomók ellen viszont már radikálisabb készítmények bevetésére van szükség.

A rezet-ként-olajat tartalmazó kombinált szerek a legalkalmasabbak erre a célra. Az egyedi hatás mellett az olajok bevonják a petéket, tojásokat, így azok megfulladnak az olajréteg alatt. Persze, ha nagyon erős fertőzést látunk a fák ágain, akkor nem árt elővenni a kaparóvasat, drótkefét, hogy gyérítsük a kártevőket, és csak ezután kezdjünk neki a lemosópermetezésnek. A lemosópermetezés lényege, hogy a bekevert permetlevet bőségesen, lemosásszerűen juttassuk a fa minden részére, a legrejtettebb zugba is, mert így fejti ki legtökéletesebb hatást. Az almafa-vértetű a vattaszerű pamacsok védelmében telel át, de lehúzódhat a fák gyökérnyaki részére, pláne, ha sarjhajtásokat is találni ott. A sarjakat távolítsuk el, és ott is mossuk le a fát.

A lehullott, szaporítóanyaggal fertőzött lombozat korhadását, komposztálódását meggyorsíthatjuk nitrogéntartalmú műtrágyaoldatok kijuttatásával,

mert a nitrogén elősegíti a természetben található bontó mikroszervezetek felszaporodását. A fán maradó gyümölcsmúmiákat viszont minél hamarabb távolítsuk el, mert tovább fertőzhetnek a jövő évben. A lemosópermetezés nem helyettesíti a tavaszi lemosást, de javítja annak hatékonyságát, együttesen pedig a jövő évi növényvédelem sikerességét.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet