0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egy húsfajta, mely hozzájárulhat a gyulladásokhoz és a súlygyarapodáshoz az orvosok szerint

A fehérje fontos része a kiegyensúlyozott étrendnek, különösen akkor, ha fogyni szeretnénk. Segít megtartani és felépíteni az izmokat, jóllakottnak maradni egész nap, valamint megkapjuk a kalóriák elégetéséhez szükséges energiát is. Azonban nem minden fehérje egyformán egészséges.

Bár a szakértők egyetértenek abban, hogy a sovány fehérjék csodákat tehetnek az egészséggel, néhányat mégis jobb, ha inkább elkerülünk. Valójában van egy, amitől különösen óvakodni kell: a vörös húsoktól. Dana Ellis Hunnes dietetikus, a Recipe for Survival című könyv szerzője elmagyarázza, hogy az ebben a húsban található vegyületek miért lehetnek károsak az egészségügyi céljainkra nézve.

Vörös hús

Sokan egyetértenénk abban, hogy néha semmi sem esik olyan jól, mint egy tökéletesen grillezett hamburger.

Azonban az egészségügyi szakértők úgy gondolják, hogy a vörös húsokat, például a marhahúst, csak mértékkel szabad fogyasztani – vagy akár teljesen ki is kell hagyni az étrendből.

Ez azért van így, mert az ilyen típusú húsok rendszeres fogyasztása idővel súlyos egészségügyi következményekkel járhat, beleértve a szívbetegségeket is.

Vörös hús és gyulladás

Különösen kerülni kell a vörös húst, ha krónikus gyulladással küzdünk, mert – ahogy Hunnes elmagyarázza – „növeli a gyulladásos markereket a vérben.” Az IGF-1 (inzulinszerű növekedési faktor 1) egy olyan hormon, amely természetes módon megtalálható a vérünkben; bár fontos, hogy megfelelő mennyiségben legyen, ha a szintje túl magas, olyan problémákba ütközhetünk, mint a szívbetegség és a cukorbetegség. Hasonlóképpen, a TMAO nevű vegyület is szerepet játszik a koleszterinszintben és az anyagcserében, és akár szívbetegségeket és bizonyos ráktípusokat is eredményezhet.

Vörös hús és a bélrendszer egészsége, súlygyarapodás

A vörös hús fogyasztás mellékhatása nem állnak meg a szívünknél. Mint kiderült, bélrendszeri problémákra is felkészülhetünk, ha rendszeresen szalonnát és hamburgert eszünk.

„Ami a bélrendszer egészségét illeti, a vörös húsban olyan vegyületek vannak, amelyek megváltoztatják a bélrendszer savasságát, és így hatással vannak a mikrobiomra”

– magyarázza Hunnes. „Bizonyos értelemben a vörös hús némileg mérgező hatással van a bélben lévő jó baktériumokra (a mikrobiomra).”

A jó és rossz baktériumok egyensúlyának ezt a fajta átrendeződését bélrendszeri diszbiózisnak nevezik, és emésztési problémák sokaságát eredményezheti, a gázoktól és puffadástól kezdve a székrekedésen át a hasmenésig. Ráadásul, ha a bélrendszer egyensúlya megbomlik, az egész szervezetre hatással van. így akár veszélybe kerülhet az immunrendszer, a mentális egészség, sőt még a fogyási célok is.

Persze egy ízletes hamburger vagy egy kis spagetti és húsgombóc időnként biztosan nem fog nagy kárt tenni a szervezetünkben, de ne feledjük, hogy minden egészséges étrend kulcsa a mértékletesség – különösen, ha olyan, esetleg káros élelmiszerekről van szó, mint a vörös hús. Tehát, amikor csak lehet, válasszunk inkább sovány fehérjéket, például csirkét, halat és növényi eredetű opciókat.

Forrás: shefinds.com