0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Gyümölcs- és zöldségfélék tárolási praktikái

A kertben termesztett gyümölcsök és zöldségek jelentős hányadát október–novemberben takarítjuk be. Ahhoz, hogy sokáig élvezhessük munkánk gyümölcsét, a betárolt termény egész télen megtartsa jó minőségét, tartsunk be néhány szabályt.

A leszüretelt termés tárolására szánt rekeszeket felhasználás előtt alaposan tisztítsuk meg a szennyeződéstől, főként, ha korábban is erre a célra voltak használatban. A téli tartós tárolásra szánt helyiség (pince, garázs, verem, fészer stb.) legyen tiszta, szellőztethető, fagymentes, hőmérséklete ne haladja meg az 5 °C-ot, páratartalma pedig biztosítsa, hogy minél kisebb legyen az apadási veszteség. Néhány zöldségfélét (sárgarépa, petrezselyem, cékla) rétegeljük nyirkos, de nem vizes homokba, így nem fog megfonnyadni.

A fejes- és kelkáposzta, a karfiol és a karalábé ládában is tárolható, de előtte száradjon meg a külső levélzete.

A télálló póréhagymát bent hagyhatjuk a földben,

csak annyit szedjünk fel, ami egy-két hétre elegendő, de ha tartós fagyokra számítunk, szedjünk fel többet és takarjuk le zsákkal, esetleg szalmával. Manapság már a sárgarépa és a petrezselyem esetében is bevett szokás, hogy a gyökereket a nem szedjük fel, és a talaj szalmával takarásával védjük meg őket a fagytól Így bármikor szedhető a friss zöldség.

A már korábban betakarított vörös- és fokhagyma tárolására szintén a hűvös, de száraz környezet a legmegfelelőbb. Amint valamelyik csírázásnak indul, minél előbb használjuk fel a következő főzésnél. Tavasz felé haladva akár ki is ültethetjük a veteményesbe, mert finom kora tavaszi zöldhagymát nevelhetünk belőle. A téli alma és körte, valamint a birs a tárolás során utóérik, így válik ízletessé.

Az utóérés során ezek a növények etiléngázt termelnek, ami serkenti a burgonya csírázását, ezért nem szabad őket egymás közelében tárolni

. A datolyaszilva utóérleléséhez ugyanakkor kihasználhatjuk az alma eliténtermelését: a szedéskor még fanyar, fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsök utóérését néhány pár napra rövidíthetjük, ha néhány darabot összecsomagolunk almával. Így a datolyaszilva fokozatosan válik ehetővé.

A tárolóhelyiséget időnként a téli napokon is szellőztessük, figyeljük állandóan a tárolási hőmérsékletet, és ha túlságosan meleg van a tárolótérben, szellőztetéssel hűtsük vissza az optimális hőfokra.

Legjobb, ha állandóan ott tartunk egy minimum-maximum hőmérőt, valamint egy páratartalom-mérőt.

Ha túlságosan száraz lenne a levegő, akkor párologtassunk vizet, vagy locsoljuk szét a padlón. A betárolt zöldség- és gyümölcsféléket folyamatosan át kell válogatni, hogy a romlásnak, csírázásnak indultakat időben eltávolíthassuk, ellenkező esetben megromlanak az egészségesek is.

Forrás: Kertészet és Szőlészet