0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Jótékony hatású vagy veszélyes, ha a vércsoportunk alapján táplálkozunk?

Létezik egy vércsoporton alapuló étrend, amely szerint a 0-ás vércsoportú embereknek más ételeket kellene fogyasztaniuk, mint mondjuk az A vagy B csoportba tartozóknak. Például az A vércsoportúaknak azt tanácsolják, hogy kerüljék a vörös húsok fogyasztását, míg a 0-s csoportba tartozóknak pedig ennek ellenkezőjét javasolják. De hogy a vércsoportdiéta biztonságos vagy egészséges-e, az már egy másik történet.

Anna Rios, dietetikus megosztja a vércsoport szerinti étkezéssel kapcsolatos lehetséges előnyöket és hátrányokat.

Milyen a vércsoportok szerinti ideális táplálkozás

A vércsoportdiéta eredetileg Dr. Peter D’Adamo természetgyógyász könyvéből származik, és már közel három évtizede kering különböző egészségügyi fórumokon. Az étrend lényege, hogy a különböző vércsoportú emberek számára optimális ételek léteznek. Az állítás egy része azon az elképzelésen alapul, hogy a vércsoportok őseink történetének és genetikájának térképeként szolgálnak, és hogy az őseink által gyakran fogyasztott ételek még napjainkban is jobban megfelelnek a szervezetünknek.

Az alábbiakban a négy fő vércsoportot és a D’Adamo szerint az egyes típusok számára legmegfelelőbb étrendet mutatjuk be.

A típus: Az agrár vagy földműves. D’Adamo szerint az A vércsoportúaknak kerülniük kell a húst – különösen a vörös húst -, és friss gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag növényi alapú étrendet kell fogyasztaniuk.

Az „érzékenyebb immunrendszerük” miatt kerülniük kell a feldolgozott élelmiszereket is, és amikor csak lehet, a bioélelmiszereket kell választaniuk.

B típus: A B vércsoportú embereket D’Adamo „nomádoknak” nevezi. A B vércsoportúakat arra ösztönzik, hogy növényeket, de a legtöbb húst (kivéve a csirkét) is fogyasszák. A diéta óva int a kukorica, a búza, a paradicsom, a földimogyoró és bizonyos magvak fogyasztásától is.

AB típus: Az AB vércsoportú emberek, vagy, ahogy D’Adamo nevezi őket, az „enigmák” az A és a B vércsoport keverékei. A vércsoportdiéta arra ösztönzi ezeket az embereket, hogy fogyasszanak tenger gyümölcseit, tofut, tejtermékeket, babot, zöldséget és gabonaféléket, de kerüljék a kukoricát, a marhahúst és a csirkét. D’Adamo azt állítja, hogy az AB típusúaknak alacsonyabb a gyomorsavszintjük, ezért kerülniük kell a koffeint és az alkoholt.

0 típus: A „vadászként” titulált csoportnak D’Adamo azt javasolja, hogy magas fehérjetartalmú, vörös húsokban, halban, baromfiban, valamint néhány gyümölcsben és zöldségben gazdag étrendet kell fogyasztaniuk.

A paleo diéta előfutára óva inti a 0-típust a gabonafélék, hüvelyesek és tejtermékek fogyasztásától.

Mit mondanak a szakértők a vércsoport-alapú diétáról

A mai napig nagyon kevés bizonyíték van arra, hogy a szigorú vércsoport-alapú étrendi ajánlások betartása javítja az egészségi állapotot. „A vércsoportdiétát már többszörösen megcáfolták az új és jobb kutatások” – mondja Rios. „Azok az emberek, akik azt állítják, hogy jobban kezdik érezni magukat a diéta során, általában azért teszik ezt, mert többet főznek otthon, és több teljes értékű és kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, ami igazból bárki egészségét javíthatja.”

A legátfogóbb tanulmányt 2013-ban készítette az American Journal of Clinical Nutrition, és nem talált bizonyítékot a vércsoport-alapú táplálkozás állítólagos egészségügyi előnyeinek igazolására. Ennek ellenére D’Adamo könyvében ismertetett táplálkozási javaslatok többsége egészségesebb lehet, mint a jelenlegi étkezési szokások, mivel a természetes, teljes értékű és feldolgozatlan élelmiszerekre összpontosít.

Ha az egészségről van szó, számít-e a vércsoport?

Rios szerint a dietetikusok nem veszik figyelembe a vércsoportot, amikor táplálkozási ajánlásokat nyújtanak.

„Dietetikusként a páciensre, mint egyénre összpontosítunk” – teszi hozzá.

„A legfontosabb dolgok, amelyeket figyelembe kell vennünk, az egészségügyi kórtörténet, a krónikus betegségek, a jelenlegi életmód, az ételallergiák, az ételintoleranciák, az érzékenységek, a stressz és az emésztés.”

Biztonságos a vércsoport szerinti táplálkozás?

Rios szerint ennek a diétának a követése „rendkívül korlátozó” lehet, és ha nem egy dietetikus szakember irányítja, akkor egészségügyi problémákhoz vezethet. Sok mindent figyelembe kell venni, mielőtt bizonyos élelmiszercsoportokat kizárunk az étrendünkből. Ha például magas a vérnyomásunk vagy szívbetegséggel küzdünk, akkor a vörös húsban gazdag étrend (ahogyan azt a 0-ás típusú diéta javasolja) problémákhoz vezethet. A cukorbetegeknek viszont gyakran tanácsolják, hogy kerüljék a sajt, a tejtermékek és más élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztását.

Más egészségügyi állapotokat, például az IBS-t és a vashiányt súlyosbíthatja bizonyos ételkategóriák fogyasztása vagy kerülése.

Melyik a legjobb diéta?

Ha olyan táplálkozási tervet vagy étrendet keresünk, amelyet az általános egészségügyi állapot javítása érdekében követhetünk, a US News and World Report öt egymást követő évben az első számú legegészségesebb étrendnek minősítette a mediterrán étrendet. Ez a táplálkozási terv nagyrészt a tipikus mediterrán stílusú konyhán alapul, és sok halat, gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, babot és magvakat tartalmaz. Emellett korlátozott cukor- és sófogyasztásra ösztönöz, és előnyben részesíti az egészséges zsírokat, például az olívaolajat.

A vércsoportunknak megfelelő táplálkozási terv kipróbálása nem járhat drasztikus negatív következményekkel (legalábbis azok számára, akiknek nincsenek alapvető egészségügyi problémáik), nagyon kevés bizonyíték van arra, hogy ez a diéta jelentős mértékben javítaná az egészséget.

A legtöbb táplálkozási szakértő a kiegyensúlyozott étrendet javasolja, beleértve a sovány fehérjék és a vitaminokban gazdag zöldségek fogyasztását a teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék és magvak mellett.

Forrás: cnet.com