0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Lappangó betegség: a gümőkór

Idén augusztus végéig öt alkalommal is találtak gümőkórral fertőzött szarvasmarha-állományt hazánkban. A Nébih hírportálján megjelent tájékoztatás szerint az éves kötelező ellenőrzésen derült fény a fertőzöttségre, ami a felülvizsgálat szükségességét és hatékonyságát jelzi, hiszen az állatok nem mutatták a betegség tüneteit.

A közzétett tájékoztatásból az is kiderül, hogy vadállatoktól származik a fertőzés – a marhák a kórt a legeltetés során kapták el.

A téma tehát aktuális, ezért megkerestük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, és segítségükkel a megelőzéshez adunk gyakorlati tanácsokat.

Mi is pontosan a gümőkór?

Más néven tuberkolózis, vagyis tbc. A betegséget emberben és állatban is a mycobaktériumok okozzák, és képes emberről állatra és állatról emberre terjedni, vagyis fennáll a zoonózis veszélye.

A tbc az oltás megjelenéséig hazánkban népbetegség volt, az 1900-as években többségében halálos kimenettel.

Az 1954-ben bevezetett védőoltással (ún. BCG-oltás) sikerült visszaszorítani a tbc-t, azóta is minden újszülöttet beoltanak a kór ellen. Ez azonban a felnőttkori tbc-t nem akadályozza meg, és nem alkalmas a fertőzés terjedésének megelőzésére sem.

A kórokozó mycobacterium bovis és mycobacterium tuberculosis baktériumok lassú fejlődésű és lezajlású fertőző betegséget váltanak ki. Fontos hangsúlyozni: gümőkór elleni vakcina állatok számára nem létezik!

A gümőkór cseppfertőzéssel terjed. A testváladékokkal a környezetbe kerülő mikrobákat szájon át veszi fel, vagy belélegzi az állat. A fertőzött tehén teje is lehet fertőzési forrás a borjak számára!

A fertőzött állatokon kezdetben enyhe láz, levertség tapasztalható. Étvágytalanokká válnak, nyirokcsomóik megduzzadnak, tejtermelésük lecsökken, lefogynak. Kialakulhat köhögés, illetve hasmenés, attól függően, hogy a betegség a tüdőt vagy a bélrendszert támadja meg.

A fertőzött szövetekben gümők alakulnak ki, amelyek akadályozzák az érintett szerv normális funkcióit.

Tüdőgümőkór esetén az állatok kez­detben szárazan köhögnek, majd ezt váltja fel a nedves köhögés, nyálkahártyáik kékesszürke árnyalatúvá színeződnek, mellhártya- és tüdőgyulladásra utaló tünetek jelentkeznek, az állatok lesoványodnak. A bélrendszerben kialakuló betegség esetén hasmenés, és az ürülékben megjelenő gyulladásos váladék alakulhat ki. A betegség egyébként érintheti az ivarszerveket, a bőrt, az idegrendszert és a húgyutakat, csontokat és ízületeket is.

Mint láthatjuk, a betegség tünetei igen változatosak, nem specifikusak, más betegségekre is utalhatnak, ezért fontos, hogy egyéb vizsgálattal kiderítsük a gyanúnkat. Az is előfordulhat, hogy a fertőzés legcsekélyebb jelét sem tapasztaljuk az állatokon, a tünetek a fertőzés után hónapokkal jelennek meg, mégis, az eltelt idő alatt állományunk egyes egyedei a betegség hordozói, terjesztői. A kór kialakulását megkönnyítik a rossz tartási körülmények, a magas páratartalom, a nem kielégítő szellőztetés, valamint a nem teljes értékű étrend.

Fertőzött állatokat tilos gyógykezelni, azokat sajnos le kell vágni!

Mivel emberre és állatra egyaránt veszélyt jelent akár egyetlen fertőzött szarvasmarha is, feltétlen kérjünk vizsgálatot a betegségre vonatkozóan!

A megelőzésen a hangsúly

Fontos megvédeni a nem fertőzött állatokat, a fertőzött állományokat pedig mentesíteni. A hatósági állatorvossal minden szarvasmarhánál évente kötelező intradermális tuberkulin vizsgálatot végeztetni! Továbbá a laboratóriumi baktériumtenyésztés ad minden kétséget kizáró eredményt. A vágóhídi húsvizsgálat, illetve élő vagy elhullott állat vizsgálata, boncolása során mindenképpen hatósági laboratóriumi vizsgálat szükséges a gümőkór gyanújának feltérképezésére, mellyel kétséget kizáróan igazolni lehet a fertőzöttséget. Ezzel a vizsgálattal az is megakadályozható, hogy az esetlegesen fertőzött állatok húsa közfogyasztásra kerüljön.

Magyarországon a szarvasmarha-gümőkórtól való mentesítés az 1960-as években kezdődött.

Jelenleg hazánk teljes területe mentes a betegségtől, ez azonban nem jelenti azt, hogy a vizsgálatok egy-egy esetben nem állapítják meg a gümőkór jelenlétét. A betegség fenntartói a vadon élő állatok, Magyarországon a gazdasági haszonállatok fertőződése általában a vadállatokkal közösen használt legelőkről történik. Haszonállatokban jellemzően legelőkön tartott húsmarha állományokban szokott évente egy-egy eset előfordulni. Hazánk hivatalos mentességét az évente előforduló pár eset nem befolyásolja, mivel a fertőzött telepek száma az utóbbi években mindig a jogszabály által megengedett érték alatt maradt – emiatt lehetséges az export is.

Állattartó telepek főbb állategészségügyi követelményei

  • Minden, a telepen található állatot a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően meg kell jelölni!
  • A telepet – a legeltetéses állattartás kivételével – olyan kerítéssel kell körülvenni, amely alkalmas ember vagy kóbor állat behatolásának megakadályozására.
  • Az állattartó épületeket úgy kell elhelyezni, hogy járványveszély esetén lehetővé tegye a védelem szempontjainak megfelelő személy- és járműforgalom megszervezését!
  • A telepnek rendelkeznie kell láthatóan használatban lévő, átöltözésre, mosakodásra és személyek fertőtlenítésére alkalmas helyiséggel!
  • Az épületek padozatának, oldalfalainak, a berendezéseknek könnyen takaríthatónak, fertőtleníthetőnek, a keletkezett szennyvíznek, trágyának, trágyalének maradéktalanul eltávolíthatónak kell lennie!
  • Az állattartó épületeknek alkalmasnak kell lenniük arra, hogy szükség esetén megvédjék az állatokat az időjárás káros hatásától, és nem okozhatnak sérülést az állatoknak!
  • Az állatok tartására szolgáló épületben, az állatok egészsége és jóléte szempontjából lényeges műszaki berendezéseknek megfelelő, működőképes állapotban kell lenniük, azokat naponta ellenőrizni kell!
  • Kártevőirtást rendszeresen és az előírásoknak megfelelően kell végezni!
  • Az állati melléktermékek (különösen az állati tetemek) gyűjtéséhez és elszállításához megfelelően takarított, fertőtlenített konténerre vagy tárolóhelyre és/vagy hullaemésztő veremre vagy hullaégetőre van szükség, a hullagyűjtő edényzetet megfelelően takarítani, fertőtleníteni szükséges!
  • Az állattartó köteles együttműködni a hatósággal a járvány­ügyi feladatok elvégzésekor. Állampolgári kötelesség bejelenteni az állatok megbetegedését, gyanú esetén az állatot el kell különíteni, és értesíteni az állatorvost!
  • A gazdálkodónak új állomány betelepítésekor el kell végeznie a szükséges járványügyi megelőző intézkedéseket, az idegen állományból származó állatokat el kell különítenie!
  • Takarmányt kizárólag nyilvántartott/engedélyezett létesítményből/takarmányipari vállalkozástól vehetnek át, a feldolgozott állati eredetű fehérjét tartalmazó takarmány feletetésekor figyelembe kell venni a jogszabályi korlátozásokat!
  • A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani, az állatok etetésére csak olyan takarmányt szabad felhasználni, amely az állat, illetőleg közvetve az ember egészségét nem veszélyezteti!
  • Legeltetés esetén a legelőt (természetvédelmi területek kivételével) állóvizektől, tocsogóktól mentesíteni kell, a legelőre való kihajtás előtt dokumentáltan el kell végezni az ecto- és endoparazita elleni kezelést, az emlős haszonállatok esetén a tetanusz elleni vakcinázást!
  • Gondoskodni kell a kút (vagy más víznyerő) megfelelő állapotáról; a mérgező növényeket, hulladékokat, idegen anyagokat el kell távolítani a legelőről!

A megelőzésben nagyon fontos szerepe van az általános járványügyi előírások szigorú betartásának. A mentesség fenntartása érdekében a szarvasmarha-állományoktól távol kell tartani minden más fajú állatot (kutyát, macskát, rágcsálókat, vadon élő kérődzőket stb.), amelyek gümőbaktériumok hordozói és terjesztői lehetnek. Ugyanezen okból gondoskodni kell arról is, hogy a szarvasmarha-állományunkkal csak olyan emberek dolgozzanak, akiknek nincs és korábban sem volt gümőkóros fertőzöttségük – Egészségügyi Kiskönyv és tüdőszűrő vizsgálat meglétével ellenőrizhetjük.

Ha állatokat vásárolunk, akkor azt kizárólag hatósági állatorvos által ellen­őrzött, mentes állományból tegyük!

Az idei esetek is jól példázzák a vadállomány gümőkórral való érintettségét. A Nébih laboratóriumaiban ezzel kapcsolatban vadon élő állatokból származó mintákat is vizsgálnak. Ezekből kiderül, hogy Magyarország egyes területein – különösen a Dunántúlon és a Dunazug-hegyvidék környékén – a vadállomány endémiásan fertőzöttnek minősül, tehát a betegség e jól körülhatárolt földrajzi területeken tartósan előfordul a vadállományban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az e területeken legeltetett háziállat-állományok közül egy-egy szinte minden évben megfertőződik a vadállomány gümőkór-fertőzöttsége miatt. A vizsgálatok azonban eddig nem erősítették meg máshol az országban a hazai vadállományban a kórokozó jelenlétét. Amennyiben tehát máshol, például a Dunától keletre jelenik meg a gümőkór, ott nagy valószínűséggel a betegség egy másik fertőzött szarvasmarha-állományból származik.

Forrás: Kistermelők Lapja