0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A rongyokba öltözött szuper-gyógynövény

Ez a levele alapján kissé rongyosnak tűnő növény sok titkot rejt. Egyik hatóanyaga az előanyagából aprítás, vagy rágás során kis idő múlva alakul ki. És azon túl, hogy egészséges, még finom is. Sok mindenre használható nem csak a konyhában... Ízületi panaszokra is jó, továbbá még a szépségápolásban is helye van...

A kelkáposztáról van szó… Ha igazán jót akarunk magunknak, bizony érdemes sokkal több káposztás ételt tervezni heti étrendünkbe, hiszen egy bámulatosan erőteljes hatású gyógynövényről van szó. Szinte már varázslatos. Ha kipróbálja, megtapasztalja. De gondolta volna, hogy még külsőleg is elvarázsolhat?

A tápanyagokban leggazdagabb zöldségek között

Hihetetlenül csekély energiatartalommal bír, mégis dúskál olyan értékes hatóanyagokban, amivel bebocsátást nyert a világ zöldségeinek élmezőnyébe. Rengeteg antioxidáns hatású vegyülettel (béta- karotin, C- vitamin, kvercetin, kaempferol) felfegyverkezve jó esélyekkel száll harcba az oxidatív károsodásokat okozó szabad gyökökkel és segít távoltartani a szervezettől a különféle daganatos betegségeket.

Csökkenti bizonyos rákfélék (pl.: vastagbélrák) előfordulási arányát. Ezen kívül, ha aktiváljuk elővegyületéből a szulforafánt, még meg is támadja a rákos sejteket, illetve javítja a leukémiások és a limfómások túlélési esélyeit.

Nyersen fogyasztva elképesztően sok C- vitamint tankolhatunk belőle. Minimális zsírtartalommal rendelkezik és még az is főleg a legértékesebb fajtából – az omega-3 csoportból – való. Igencsak tekintélyes mennyiségben található benne a véralvadásban szerepet játszó és a kalcium beépülését segítő K1- vitamin is.

Támogatja a tüdő és a pajzsmirigy megtisztítását és szükség esetén a helyreállítását. Serkenti a méregtelenítő enzimek működését. Megköti az epesavakat és javítja a koleszterinszintet (fokozza a HDL- koleszterin szintjét, közben csökkenti az LDL-t).

Naponta 1 liter kelkáposztalé elfogyasztása – 8 napos kúrát tartva -, csökkenti a gyomorfekélyes panaszokat és serkenti a fekély gyógyulását. Rosttartalmával kitisztítja a méreganyagokat a bélrendszerből, lágyítja és jó formában tartja a székletet. A bélrendszer számára hasznos tejsavbaktériumokat tartalmaz. Erős gyulladásgátló hatással bír, stimulálja a sejtek és szövetek regenerációját.

A szulforafán nem csak antikarcinogén tulajdonsága miatt érdekes számunkra, hanem azért is, mert védi az agyat, a szemet és jótékony a II- es típusú cukorbetegség esetében is.

Kiemelkedő mennyiségben tartalmazza a legszuperebb szemvédő vegyületeket – a luteint és a zeaxantint -, melyek küzdenek a meghibásodások (pl.: makuladegeneráció, szürkehályog) ellen. Kalciumtartalmával hozzájárul a csontok erősítéséhez és a sejtek optimális működéséhez. A magnézium a maga széleskörű feladataival az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezet számára. A kelkáposztában még ebből is tartalmaz egy tisztességes adagot.

Hagyjunk időt, hogy igazán beinduljon

 

Nyersen fogyasztva a leggazdagabb és a legegészségesebb, továbbá így a legkönnyebben emészthető. Finom szerkezete miatt egyébként is legfeljebb rövidebb ideig javasolt főzni, párolni, esetleg sütni, erjedésgátló, gázképződés esetén segítő fűszerekkel társítva.

Akár nyersen, akár hőkezelve fogyasztjuk, a feldarabolást végezzük kb. 45 perccel korábban, hogy az elővegyületekből kifejlődhessen a szulforafán. Ugyanis csak fizikai „inzultus” hatására képződik. Tehát az aprólékos rágás vagy a darabolás megkérdőjelezhetetlenül előnyére válik. Főzés hatására a későbbiekben már nem bomlik le, de a képződéséhez időre van szüksége.

 

Kelpesztó: robotgéppel dolgozzunk meg 1 csésze megtisztított és feldarabolt kelkáposztalevelet, fél csésze bazsalikomlevelet (vagy más kedvünkre való zöldfűszert: petrezselymet, koriandert, mentát, etc.), fél csésze beáztatott, majd lecsepegtetett hántolt, natúr napraforgómagot, 1- 2 gerezd fokhagymát, 2 evőkanál hidegen sajtolt olajat, 2 evőkanál inaktív élesztőt, ízlés szerint sót, őrölt fekete borsot és szűrt vizet. Ez az ötlet remekül beválik ősszel és télen, amikor alig találni friss bazsalikomot és azt is eléggé borsos áron kínálják. A fenyőmagról és a parmezánról már nem is beszélve. Ellenben a kelkáposztához és a napraforgómaghoz jóval barátságosabb áron hozzájuthatunk, és legtöbb előnyös tulajdonságuk különben is nyersen érvényesül igazán.

Búcsút inthetünk a reumának

A kelkáposztát külsőleg nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, tályogok, zúzódások, pattanások, borogatására, vérzéscsillapításra, illetve a krónikus ízületi panaszok enyhítésére használhatjuk. Fokozza a bőrfelület vérellátását, serkenti a mélyebben fekvő szövetek méregtelenítését, enyhíti a fájdalmat és a gyulladást.

Káposztapakolás ízületi fájdalmakra

Szükségünk lesz egy vegyszermentesen termelt kelkáposztára. A külső levelekből fejtsünk le 4- 5 darabot, mossuk meg, itassuk le a vizet, majd vágjuk ki a vastag ereket. Tegyük a leveleket egy műanyag vágódeszkára és egy sodrófával hengergessük meg, hogy kiszabaduljon a leve. Úgy helyezzük a leveleket az érintett területre, hogy átfedésben legyenek, mint a tetőcserepek. Rögzítsük egy pamutkendővel és egy rugalmas pólyával. Legalább egy órán keresztül hagyjuk hatni, de akinek jól esik egy egész éjszakáig is „dunsztolhatja” a fájdalmas területet.

Szépítő káposzta

Vitaminjai és ásványi anyagai kívülről is serényen munkálkodnak rajtunk. Különösen a ritkán emlegetett K- vitamin hatásai lenyűgözőek külsőleg. És minden bizonnyal sokkal látványosabbak, mint belső érdemei. Segít halványítani a hegeket, striákat, sötét foltokat, hajszálér- tágulatokat. Csodát tesz a szem alatti érzékeny bőrrel, palástolja a karikákat, csökkenti a duzzanatokat.

Porrá őrölt kelkáposztával – zöld színénél fogva ­- leplezhetjük a piros foltokat. Arcápolóinkba vagy hajpakolásunkba is csempészhetünk némi nyersen turmixolt káposztát, káposztaport vagy káposztalevet. Sőt a körmök egészségessé és erőssé válását is támogatja. A problémás bőr számára pedig egyenesen kincset ér, hiszen erős gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

A kelkáposzta a világ egyik legjelentősebb zöldsége, még a szupertáplálékok közül is kiemelkedik. Fitonutriensei kívül- belül védenek, gyógyítanak, ápolnak és szépítenek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu