0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tojáshiányhoz vezetett a madárinfluenza

Az Európában terjedő madárinfluenza miatt Csehországban is megdrágult a tojás, és a Cseh-Morva Baromfi Szövetség alelnöke, Zdeněk Mlázovský elmondta, hogy a járványos fertőzés következtében tojáshiány alakult ki az európai piacon, amit a cseh import alakulása is tükröz.

Mint mondta, tavaly óta az energiaárak emelkedésével küszködnek a baromfitartók, amit áraik emelésével kénytelenek ellensúlyozni. Megjegyezte, hogy

baromfitartó tagjaik hosszú hónapokon keresztül képtelenek voltak érvényesíteni a kereskedőknél a költségeik emelkedését, de nyár végén akkora tojáshiány alakult ki a piacon, hogy végre sikerült árat emelniük.

A keresleti piacnak köszönhetően a baromfitartókat végre egyenjogú partnerként kezelik a kereskedelmi láncok az ártárgyalásokon, sőt: annak érdekében, hogy minden megrendelőnek tudjanak árut adni, korlátozzák a megrendelhető tojásmennyiséget.

Az EU állategészségügyi információs rendszere, az ADIS szerint egyébként 23 esetben vált járványossá a madárinfluenza a közösségben: kilenc esetet regisztráltak Franciaországban, ötöt Németországban, hármat Hollandiában, és összesen 767 ezer baromfi volt érintett. Az év elejétől október végéig Hollandiában 4,47 millió, Németországban 1,32 millió baromfit kényszerültek levágni a járvány terjedésének megfékezésére. Mlázovský szerint a következő években Csehország tojástermelése is csökken – de nem a járvány, hanem inkább a ketreces tojótyúktartás 2026-os betiltása következtében

Forrás: Zemědělec