0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Mexikó GM-kukoricamentessé válna

A mexikói kormány közvetlen megállapodások megkötését fontolgatja egyesült államokbeli, argentin és brazil gazdálkodókkal GMO-mentes kukorica behozataláról. Victor Suarez mezőgazdasági miniszterhelyettes a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a GM-mentes belföldi kukoricatermelés révén az ország 2024-re a felére csökkenti elsősorban takarmányozási célú importját az Egyesült Államokból.

A még így is hiányzó mennyiség pótlása érdekében Mexikó más országok gazdálkodóival is megpróbál leszerződni genetikailag nem módosított kukorica termesztésére és mexikói exportjára, nyilatkozta a miniszterhelyettes.

A mexikói mezőgazdasági minisztérium eddigi legerősebb jelzése, hogy a tilalmat a takarmányozási célú kukoricára is kiterjeszti, és sokáig úgy tűnt, hogy ez ellentétes Victor Villalobos mezőgazdasági miniszter tavalyi ígéretével, amit USA-beli kollégájának tett, miszerint Mexikó nem korlátozza az amerikai GM-kukorica behozatalát.

Mexikó a világ egyik legnagyobb kukoricaimportőre. Jelenleg mintegy 17 millió tonna amerikai gabonát vásárol évente,

aminek túlnyomó része takarmánykukorica. Az amerikai agrárlobbi szerint Mexikó GM-moratóriuma mindkét országnak dollármilliárdokban mérhető kárt okoz, és felszólította Washingtont, hogy vizsgálja meg az intézkedést a NAFTA-megállapodást felváltó USMCA kereskedelmi egyezmény tükrében.

Forrás: Reuters