0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Méhkárosító új peszticidek

Az emésztőrendszer mikrobiális közössége, az úgynevezett mikrobiom a méhek egészségében is fontos szerepet tölt be. Ha az egyensúlya megbomlik, káros hatással lesz az állatok egészégére.

Márpedig a növényvédő szerek és a kaptárban használt vegyszerek többsége negatívan hat rá. Nemrég kontrollált laboratóriumi kísérletekben vizsgálták két, szabadföldi használatban csak szubletális koncentrációban előforduló nikotin-acetilkolin-receptor-antagonista inszekticid (nACHRs), nevezetesen a flupiradifuron (FPF) és a szulfoxaflor (Sulf), valamint az azoxisztorbin (Axoxy) fungicid hatását.

Külön-külön és együttesen is megvizsgálták, hogy a dolgozó egyedek 10 napos expozíciója hogyan hat az életképességükre, illetve az egyedek emésztőrendszerének gomba- és baktériumközösségére.

A kísérletben alkalmazott vegyszerkoncentráció jóval elmaradt a jogszabályokban engedélyezettől. Az első pár napban az összes méhet cukorsziruppal táplálták, utána pedig több csoportra osztották őket, amelyek táplálékát különböző arányban szennyezték a peszticidekkel. Az FPF-t tartalmazó szirupot fogyasztó méhek nagyjából fele elpusztult a kísérlet végére, ha pedig Azoxyval kombinálták, még több. A Sulf szintén végzetesnek bizonyult, bár valamivel több rovar túlélte a kezelést. Ugyanakkor az összes kezelt méh emésztőrendszerében riasztóan felszaparodot egy rendkívül káros baktérium, a Serratia marcescens. A kutatás eredményei erősen aggályossá teszik az újgenerációs nACHR inszekticidek alkalmazását.

Forrás: Science Direct