0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vadcseresznyék a Bakonyban

A vadcseresznye nyáron elvegyül az erdő fái között, csak az élesebb szemű természetjárók szúrják ki keresztben szalagos vörösesbarna kérgét. Tavasszal egy kicsit könnyebb a dolgunk, hiszen fehér virágú magas fája messziről virít. Igaz, ilyenkor sok apróbb termetű fehér bokor és fa virágzik, amivel össze lehet téveszteni.

Ősszel azonban semmi kétséget nem hagy afelől, hogy eldöntsük, melyik fa is áll előttünk, hiszen narancsvörös lombkoronája egyedülálló Magyarországon.

Sajnos nem mindenütt találkozhatunk vele, a Bükkben nagyon sokat kivágtak értékes fájáért, az alföldi erdőket pedig nem nagyon kedveli. Jobbára a gyertyános tölgyeseket szereti.

A Bakonyban azonban valamilyen csoda folytán rengeteg maradt, néhol vadcseresznyeerdők vannak, vagy ha nem is erdők, de az erdők szegélyein sok helyen láthatjuk. Zircről Csesznek felé haladva nem is kell letérni az útról, hogy a narancsos-vöröses erdőfoltokat kiszúrjuk.

Csodálatos állományai vannak a Tési-fennsíkon. Csesznek mellett egy szoliter fa hívja fel magára a figyelmet, igaz, egy kicsit félreeső tisztáson, de ha Zirc felől jövünk, és elhagyjuk a kilátó parkolóját, jobbra tekintve könnyen meglelhetjük.

Sok vadcseresznye díszlik a Medves-fennsíkon. Október vége felé érdemes kirándulást tervezni ide, ha tanúi akarunk lenni eme őszi csodának, és ha nem vagyunk restek, akkor tavasszal is jöjjünk ide vissza, mert a fehér „ruhába” öltözött vidék látványa is gyönyörű.

Fehér virágok, narancsszínű levelek

A vadcseresznye, népies nevén madárcseresznye vagy egyszerűen cseresznyefa (Prunus avium) egész Európában elterjedt, őshonos fafaj, de az északi területeken ritkábban fordul elő. Telt virágú fajtáit díszfaként termesztik. Általában 15-30 méter magasra is megnövő lecsüngő ágú fa. Törzsének átmérője a másfél métert is elérheti.

A fiatal példányok csúcsdominanciája erős, az így kialakuló kúpszerű lombozat később legömbölyödik.

Gyorsan növő, viszonylag rövid életű faj, körülbelül nyolcvan évig él. Fényes, vörösesbarna kérge vékony, vízszintes csíkokban hámlik.

Levelei szórt állásúak, elliptikusak, fűrészes szé­lűek. Lombhullató, a levelek ősszel narancssárgára, rózsaszínre vagy vörösre színeződnek lehullás előtt. A levélnyélen a levélváll közelében két vöröslő mirigyszemölcs található. Kétivarú virágai a lombfakadás előtt nyílnak 2-5 tagú csomókban, fehérek, hosszú kocsányon lógnak, ötszirmúak. A virágokat méhek porozzák be. Gyümölcse apró, előbb sárga, majd élénkpiros színre érik be. A termésen kívül a növény minden része enyhén mérgező, cianogén glikozidokat tartalmaz.

Forrás: Kertbarát Magazin