0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Újabb ASP-járvány egy romániai sertéstelepen

Közép- és Kelet-Európa 12 országa jelentett új eseteket az elmúlt időszakban, így úgy tűnik, hogy a vaddisznóállományokban nem sikerült még megoldani az afrikai sertéspestis-helyzetet. Novemberben Románia állategészségügyi hatósága újabb afrikai sertéspestis járványkitörést regisztrált egy kereskedelmi farmon.

Az Állat-egészségügyi Világszervezet (WOAH) legfrissebb hivatalos jelentése szerint egy több mint 42 400 sertésből álló állomány érintett az ország nyugati részén. A Magyarországgal és Szerbiával határos Temes megyei telephelyen 35 állat pusztult el. Ezen túlmenően Románia ugyanazon részén három háztáji állományban is kimutatták az ASP-vírust, az ország más részein pedig hatban, és mindenhol 1-57 sertés volt. Október végén pedig két kelet-romániai végtermék-előállító telepen lett a sertések tesztje pozitív ASP-vírusra.

Európai ASP-helyzet

Január 1-je óta a házi sertéseknél igazolt ASP-esetek száma elérte a 478-at Európában.

Ez derül ki az Európai Bizottság Állatbetegségek Információs Rendszerének (EB; november 4-i állapot) összesítéséből.

Idén eddig 12 európai állam regisztrált hivatalosan egy vagy több ASP-esetet a rendszerben. Összehasonlításképpen: a teljes 2021-es esztendőben 11 európai állam összesen 1874 ASP-kitörést regisztrált az Európai Bizottságnál.

2022-ben a legtöbb járványkitörést Romániában regisztrálták (286), mellette 13 további járványkitörést erősítettek meg az előző hetekben. Románia után Szerbia – most 99 járványkitöréssel – és Észak-Macedónia (28) következik.

November közepén Litvánia is újabb házisertés-esetet jelentett a Bizottságnak, így az országban az idei összesített esetszám 16-ra nőtt. Szeptember 20. óta ez volt az első eset.

Az közelmúltban a moldovai hatóságok hivatalosan is megoldottnak nyilvánították az ASP-helyzetet Florestiben. Itt augusztus közepe és szeptember vége között közvetlenül három háztáji állományban összesen 12 sertésben mutatták ki az ASP-vírust.

Guernsey korlátozza a sertéshús behozatalát

A héten Guernsey kormánya új korlátozásokat jelentett be a sertéshús és a sertéshúsból készült termékek behozatalára vonatkozóan. Ezeket azért vezették be, hogy csökkentsék az ASP-vírus behurcolásának kockázatát. Az Egyesült Királysághoz tartozó Guernsey az egyik Csatorna-sziget Anglia déli partjainál.

A legújabb korlátozások értelmében 2 kilogramm az Európából (az Egyesült Királyság kivételével) behozható emberi fogyasztásra vagy takarmányozásra szánt sertéshús maximális mennyisége. A behozott húsnak a gyártó által lezárt, bontatlan csomagolásban kell lennie.

A kereskedelmi forgalomba hozható sertéshús mennyiségére nincs korlátozás, de azt Guernseyben bejegyzett élelmiszeripari vállalkozásnak kell importálnia vagy odaszállítania, és forgalomba csak az eredeti zárt csomagolásban, egészségügyi jelzéssel ellátva kerülhet.

Európában a vaddisznóban kimutatott esetszám közelíti a hatezret

Az EB járványügyi információs rendszerének november 4-ei frissítése szerint idén eddig 5990 ASP-eset fordult elő vaddisznók körében Európában.

A kontinens 14 államában regisztráltak egy vagy több járványkitörést.

A vadon élő populáción belül 2022-ben Lengyelországban regisztrálták a legtöbb járványt az EB-nél (1654), ezt követi Németország (1348), Lettország (725), Magyarország (497), Szlovákia (471) és Románia (386). Az október 28-ai frissítés óta ezekben az országokban további járványkitöréseket jelentettek.

Új eseteket Bulgária, Észtország, Olaszország, Litvánia és Szerbia is jelentett.

Összehasonlításképpen: 2021-ben összesen 12 ország jelentett az EB-nek igazolt egy vagy több ASP-esetet a vadon élő populációban – összesen 12 150 járványkitörést.

Tudni kell, hogy az Európai Bizottság nem figyeli az oroszországi járványügyi helyzetet, de novemberben Rosztovban hat vaddisznónál lett pozitív az ASP-vírusteszt. A WOAH értesítései szerint szeptember óta ez volt az első eset Oroszországnak körzetének ebben a régiójában.

Hazai helyzet

Hazánkban folyamatosak az afrikai sertéspestis miatti korlátozások. A Nébih honlapján lehet tájékozódni a korlátozás alatt álló, valamint az alacsony, közepes és magas kockázati besorolású településekről, ahol egy település közigazgatási területén akár eltérő korlátozású területek is lehetnek. A pontos intézkedésekről a helyi hatósági állatorvos tud ponjtos tájékoztatást adni. 

A Nébih interaktív térképe szerint a 2022. november 25-ei helyzet a következő:

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/feedstrategy.com