0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Giovanni Ferrero, a többek között a népszerű „meglepetéstojásokat” és mogyorós csokoládékrémet gyártó olasz Ferrero cég a 27. helyre került a Bloomberg milliárdosok listáján, megelőzve Mark Zuckerberget, a Facebook megalkotóját.

Mark Zuckerberg, aki jelenleg a Facebookot birtokló Meta céget irányítja, nagyon fiatalon, mindössze 23 évesen, 2007-ben lett milliárdos. Azóta vagyona folyamatosan gyarapodott és 2021-ben az amerikai Forbes becslése szerint a cég értéke mintegy 134 milliárd dollár volt, amivel a világ harmadik leggazdagabb emberének számított.

2022-ben azonban a helyzet jelentősen megváltozott. A Meta cég piaci gondjai miatt Zuckerberg vagyona az elmúlt hónapokban láthatóan elolvadt.

Ma a Bloomberg Billionaire Index szerzői csak egy átlagos milliárdosként értékelik a 37,3 milliárd dollárjával, amivel a 28. helyet szerezte meg ezen a listán.

Közvetlenül előtte áll a leggazdagabb olasz, Giovanni Ferrero, a Ferrero SpA élelmiszeripari konglomerátum irányítója.

A Nutella királyának is nevezik az 58 éves Giovannit, akinek vagyona a Bloomberg elemzői szerint jelenleg 39,1 milliárd dollár.  

A Ferrero ma egy globális édességipari cégóriás. Márkái, a Kinder Surprise, a Tic Tac vagy a Nutella mogyorókrém, gyakorlatilag az egész világon ismertek. A Ferrero gyárai évente több mint 300 000 tonna Nutella krémet állítanak elő.

Giovannni Ferrero  az egyetem elvégzése után azonnal csatlakozott nagyapja cégéhez. 1997-ben bízták meg a vezérigazgatói pozícióval, amelyet testvérével, Pietroval osztott meg, aki azonban 2011-ben váratlanul elhunyt. 2015-ben édesapja, Michele is meghalt, és azóta Giovanni kezében van a vállalat irányítása.

A mogyorós csokoládékrém világot átívelő szárnyalása a Ferreo családhoz köthető, ám valójában Napoleonnak köszönhetjük meglétét.  

A francia császár 1806-ban kereskedelmi embargó alá vonta Angliát így próbálva megroppantani a birodalmat gazdaságilag, és megnyerni a háborút. Ennek a bojkottnak nem várt mellékhatása volt, hogy Európán eluralkodott a csokoládé- és kakaóhiány, mivel az nagyrészt a brit gyarmatokról, Anglián keresztül érkezett a kontinensre. Az olasz cukrászok ekkor találták ki, hogy az iszonyúan drágává váló csokoládét olcsó darált mogyoróval dúsítsák. Így született meg a gianduja fantázianevű mogyorós csokikrém, amit csaknem másfél évszázaddal később, a második világháború után, az újabb csokihiány idején újított fel Pietro Ferrero cukrász és  Pasta Gianduja néven árulta. Az akkor még jóval szilárdabb állagú édesség receptjén később kicsit módosítottak a krémesebb állag érdekében és a nevét is megváltoztatták.

Az első Nutella-üveg 1964. április 20-án hagyta el a gyárat és rövid időn beül világkarriert ért el.

De azért ne feledjük, hogy a Nutella 10,4% telített zsírt és 58% feldolgozott cukrot tartalmaz, amelyből két evőkanálnyi adag energiamennyisége 200 kalória.

Az édességek népszerűségét jelzi, hogy Giovanni Ferrero nem az egyetlen képviselője az édesipar milliárdosainak. A listán szerepel John Mars és Jacqueline Mars is, akik a Mars élelmiszeripari konglomerátumot irányítják, és többek között a Mars vagy a Snickers szeletről ismertek. A világ 30 leggazdagabb emberét alkotó többi milliárdos a kereskedelemhez, az iparhoz vagy a technológiai iparhoz kötődik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/rp.pl