0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.

Farkas Sándor kiemelte, hogy a Tisza 1800-as években végrehajtott alföldi szabályozásának a negatív hatásait szenvedjük el. A talajban már csak olyan mélyen van nedvesség, amit a növények gyökere alig ér el. Emiatt hatalmas területen megkerülhetetlenné vált a vízvisszatartás megoldása és az eddiginél fejlettebb vízgazdálkodás bevezetése. A miniszterhelyettes azt mondta, hogy a 2023 utáni vidékfejlesztési támogatások között meghatározóak lesznek azok, amelyek a mezőgazdasági termelők új körülményekhez való alkalmazkodását hivatottak segíteni.

A kihívások ismertek, az eszközök adottak, a termelő és az oktatás is rendelkezésre áll; olyan esély adatott most a gazdálkodóknak, amilyenre generációk óta nem volt példa

– fogalmazott a miniszterhelyettes.

A mezőgazdaságból élők számtalan kihívással szembesülnek, amelyekre meg is kell találniuk a választ. A magas energia- és inputárak, az állatbetegségek, a történelmi mértékű aszály az utóbbi években is nehezítette mindennapjaikat, ennek ellenére helytálltak, nekik köszönhető, hogy biztonságos a hazai élelmiszerellátás.

Farkas Sándor örömmel jelentette ki, hogy a mezőgazdaság szerepe felértékelődött, megkerülhetetlen stratégiai ágazattá vált, a mezőgazdaságban dolgozók társadalmi megbecsültsége is jelentősen emelkedett. Történelmi lehetőségnek nevezte, hogy az Európai Bizottság november elején elfogadta a Közös Agrárpolitika magyar Stratégiai Tervet, melynek öt éves költségvetése összesen 14,7 milliárd euró, azaz több, mint 5.300 milliárd forint. A mezőgazdasági termelésben a hatékonyság a túlélés záloga lehet. Hangsúlyozta, az ágazat versenyben maradásához nélkülözhetetlen az előre menekülés, a modernizálás akkor is szükséges, ha a gazdasági környezet ehhez nem kedvező.

Tarpataki Tamás az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a klímaváltozással foglalkozó kerekasztal-beszélgetésen elmondta, hogy

a klímaváltozás hatásainak felgyorsulásában sokan túlértékelik a mezőgazdaság szerepét.

Miközben az ENSZ statisztikája szerint a mezőgazdaság és a földhasználat változás együttesen is csupán 18 százalékban felel az üvegházhatású gázok kibocsátásáért, ezen belül az állattartás pedig csak 5-6 százalékban. Mint fogalmazott, törekedni kell a növénytermesztési és az állattenyésztési ágazat egyensúlyára, hiszen szervesanyag-utánpótlás nélkül sokkal nehezebb lenne talajaink megfelelő védelme is.

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár szerint

egy iparág akkor lehet sikeres, ha a hazai piacokon és a nemzetközi porondon is helyt tud állni, ehhez elengedhetetlen a terület sajátosságainak ismerete, illetve a kapcsolódó célirányos fejlesztések végrehajtása.

A „Drágulási hullám a hazai élelmiszerpiacon” címmel rendezett beszélgetésen az államtitkára elmondta, a tárca elkötelezett abban, hogy a magyar családok asztalára jó minőségű és biztonságos magyar élelmiszerek kerüljenek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu