0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.

Mobilok milliárdjai a kukában, évente…

Mivel az elektronikai hulladék mennyisége folyamatosan nő szerte a világon, a kutatók igyekeznek ezt fenntarthatóbb pályára állítani.

2022-ben például körülbelül 5,3 milliárd telefont dobnak ki világszerte.

A linzi Johannes Kepler Egyetem kutatói csoportja úgy véli, hogy a gombák rejthetik a megoldást. A Science Advances folyóiratban írták meg, hogy a feldolgozott gombabőrből biológiailag lebomló elektronikai eszközök alapját lehetne létrehozni.

A „MycelioTronics” névre keresztelt eszközök az első lépést jelenthetik a nem lebomló és nehezen újrahasznosítható anyagok cseréje felé, és potenciálisan csökkenthetik az általunk termelt e-hulladék legalább egy részét.

Egy sokoldalú gomba

A kutatás a Ganoderma lucidumra azaz a gyógygombaként is ismert pecsétvisz gombára összpontosított, amely fényes bőrt növeszt, hogy elfedje micéliumát, így megvédje magát a kórokozóktól és más gombák támadásától.
A kutatók eltávolították ezt a bőrt, és rájöttek, hogy az anyag szárítva rugalmas, de ellenáll a magas hőmérsékletnek – ezek mind olyan tulajdonságok, amelyek jelzik, hogy az anyag alkalmazható az elektronikus áramköröket szigetelő és hűtésére szolgáló eszközökben.
A gomba felhasználásával készült elektronikai készülékek képesek előmozdítani a körkörös gazdaságra való átállást, amely eltávolodik a termelés és fogyasztás „vesz, készít, pazarol” modelljétől. A kutatócsoport úgy véli, hogy a micéliumbőr például mobiltelefonokban való használata jelentősen csökkentheti az e-hulladék felhalmozódását.

A kutatók tanulmánya bemutatja, hogyan lehet a micélium bőrét felhasználni a műanyag polimerek helyettesítésére a nyomtatott áramköri lapok alapjainak megalkotásában. Ezek a táblák jelenleg számos olyan alkatrészből állnak, amelyeket nehéz szétválasztani és újrahasznosítani.

Ezzel szemben a micélium bőréből készült alkatrészek fény és nedvesség hatására lebomlanak, így az újrahasznosítható alkatrészek könnyen szétválaszthatók.
Amikor ezt az anyagot tesztelték, az eredmények majdnem olyan jók voltak, mint a műanyag hordozók használata esetén. Megállapították, hogy az a gomba alapú lap többször is meghajlítható sérülés nélkül – 2000 hajlítás után sem tört el.

Tégla, és műbőr is készülhet gombából

chipeket is forrasztottak már a micélium hordozóra. Azt is bebizonyították, hogy a micéliumbőr felhasználható vezeték nélküli érzékelő eszközök, köztük egy Bluetooth modul táplálására.
A jelenleg folyó kutatások a gombák számos még ismeretlen felhasználási módját próbálják kikísérletezni.

Folynak kutatások a micélium alapú téglákkal az építőiparban, a bőr biológiailag lebomló alternatívájáig, a műanyag csomagolásig, a hungarocell pótlására, és még növényi alapú húsok előállítására is használják a gombákat..

A kutatók először szerint ez az anyag felhasználható lehet az orvosi technológiában, ahol az alkatrészeknek akár egy évig is működniük kell. Más kutatók természetes anyagokkal is kísérleteztek orvosi eszközökben, például implantátumokkal , amelyeket nem kell sebészeti úton eltávolítani, és biztonságosan lebomlanak a szervezetben. Ez az elektronika viszonylag új területe, ahol az alkatrészek egy bizonyos idő elteltével szétesnek, ami megkönnyíti a fenntartható alternatívák tervezését.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu