0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A jó talaj aranyat ér – van, akinek egy unciányit

Nem véletlenül választotta a címben szereplő gondolatot mottójául az Agro.bio Hungary Kft. évzáró-évnyitó rendezvényén. A talaj ügyét szívén viselő cég elsősorban szerette volna felhívni a figyelmet legfontosabb termelő eszközünkre, másrészt az Aranykorona akció keretében fődíjként egy uncia befektetési arannyal térhetett haza a szerencsés gazdálkodó.

A különleges eseménynek különleges helyszínt is választottak, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret, ahol nem csak az egyedülálló repülőmúzeumot fedezhettük fel, hanem pályaközelből ismerkedhettünk a világ egyik legkülönlegesebb repülőterének belső világával.

Azon magam is meglepődtem, amikor elmondták, a maga 15 négyzetkilométeres területével ez a legnagyobb reptér a világon, s hazánkban csak Pakson van hasonló szigorú biztonsági intézkedés, mint itt. Elég beszédes, hogy az irányításban 5500 nagy teljesítményű lámpatest dolgozik. Számomra legalább ennyire érdekesnek bizonyult az az adat, ami 120 ezer ürge jelenlétéről szólt.

Mindez önmagában nem is jelentene különösebb gondot a repülés szervezésében, ám a szapora rágcsálók terített asztalként vonzzák a ragadozókat. A nagyobb testű madarak pedig már veszélyt jelenthetnek a gépek számára.

Éppen ezért a reptérnek saját vadvédelmi szolgálata van. Egyrészt igyekeznek hangágyúkkal távol tartani a tollas állatokat, ám azok szívesen üldögélnek az állványokon, s csak akkor reppennek el – azt is csak rövid időre – amikor meghallják a durranás előtt beáramló gáz sziszegését. A szolgálat terepjárója időről-időre körbejárja a területet, s sérült madárhanggal igyekeznek távol tartani az állatokat. Ez sem használ: körbenéznek, s csak a sárga gépjárművet látva, nem zavartatják magukat.

A kifutópályákat övező területeket legalább évente kétszer kaszálják, hogy a magas fűben ne tudjanak megbújni a rókák.

„Aki a termőföldről gondoskodik, az a jövőről gondoskodik”- fogalmazta meg filozófiájukat Daoda Zoltán, az Agro.bio szakmai igazgatója, aki a reptéri terepszemlét követően röviden megosztotta gondolatait a talaj védelmével kapcsolatban. Mint elmondta,

a gazdának minden egyes döntésével, technológiai lépésével a talajt kell szem előtt tartania, s ennek védelmére ma már sokkal több eszköz áll rendelkezésünkre, mint amit használunk.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, nem lenne szabad a szalmát az égetőkbe szállítani, fillérekért eladni a jövőt, ráadásul az inputanyagok ára jelentősen megnőtt, amivel pótolni szeretnénk az elszállított, tápelem-gazdag szerves anyagot. A földnek ára van, a talajnak értéke, s ezt az értéket ne herdáljuk el. A termőtalajok aggasztóan degradálódnak – főként nyugaton és távol-keleten – amit meg kell állítanunk, s a folyamatot a rendelkezésre álló eszközeinkkel visszafordítanunk. A szakmai igazgató a szerves anyag elvesztésének körülményeit sorolva kiemelte az aszályt, amit nem elég öntözéssel orvosolni, hanem szerves anyag visszapótlást követően válik a talaj öntözhetővé.

Daoda Zoltán az Agrár-ökológiai program kapcsán rámutatott, a pályázaton belül ne a támogatáson, hanem a talajon legyen a hangsúly, amihez az Agro.bio több készítménye is sikeresen felhasználható.

„Emelkedés, a jövő év egyszavas mottója”- vette át a szót Márton Balázs, a cég igazgatója hozzátéve, ennek szellemében hirdetik meg jövő évi nyereményakciót is, bizonyos mennyiségű Agro.bio termékek megvásárlását Wizz Air kuponokkal díjaznak.

A program záróeseményeként az Aranykorona akció sorsolására került sor.

Közismert dolog, hogy a termőtalaj értékmérője az aranykorona, amely megmutatja, hogy egy talajon mekkora értéket lehet előállítani, amely attól függ, hogy milyen a talaj minősége (humusztartalom, kötöttség, pH, stb.).

A BactoFil és a CELL termékek több mint 20 éves és közel 2 millió hektáros felhasználási tapasztalata igazolja, hogy a kezelt talaj termőképessége, vagyis aranykorona értéke magasabb. Így idén minden 10 literes BactoFil és CELL termék vásárlásakor egy kupont kapott a felhasználó a számla mellé. Számos értékes ajándékot sorsoltak ki a kuponok tulajdonosai között, a fődíj egy darab egy unciás befektetési aranytömb volt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu