0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A nők jól teljesítenek a mezőgazdaságban, de még kevesen vannak

A nők sok szempontból új minőséget hoznak az üzleti életbe, mégis még mindig erős az a sztereotípia, hogy a gazdaságot férfinak kell vezetnie.

Bár a Boston Consulting Group kutatási eredményei azt mutatják, hogy a nők által alapított vállalatoknak magasabb a befektetés megtérülése, mint a férfiak által alapítottaké, a női tulajdonú vállalatok még mindig egyértelmű kisebbségben vannak világszerte. A nők sok országban új minőséget hoznak az üzleti életbe, mégis még mindig erős az a sztereotípia, hogy a gazdaságot férfinak kell vezetnie.

Gyakran alábecsülik a nők részvételét a mezőgazdaságban.

Világszerte kedvezőtlen a helyzet, mivel sok nő nem jut földtulajdonhoz és nem jut hitelhez sem, amivel képes lenne finanszírozni a mezőgazdasági tevékenységeket, így nincs lehetőségük az agrárvállalkozás fejlesztésére, annak ellenére, hogy az ágazatban dolgozó nők 79%-a teljes mértékben a mezőgazdaságból származó jövedelemtől függ. Ebből a szempontból a mezőgazdasági ágazat – annak ellenére, hogy a nők széles körűen részt vesznek a különböző területeken – még mindig a férfiak privilégiumai közé tartozik.

Az EIT Food (Páneurópai szervezet, amely az EU támogatásával vezeti a világ legnagyobb és legdinamikusabb élelmiszerinnovációs közösségét. Olyan kapcsolatokat hoznak létre az élelmezési rendszeren keresztül, amelyek új ötleteket és találmányokat ösztönöznek a változás előmozdítása érdekében) erre a kihívásra az EWA ( Empowering Women in Agrifood) programmal válaszol,

amelynek célja, hogy átfogó támogatást nyújtson a karrierjük korai szakaszában lévő nőknek, hogy kiaknázhassák lehetőségeiket azáltal, hogy megfelelő tudást és széles kapcsolati hálót biztosít számukra egy fenntartható agrár-élelmiszeripari vállalkozás sikeres létrehozásához és fejlesztéséhez.

Az elmúlt három év során a program több mint 250 női vállalkozót támogatott start-up cégek létrhozásában. A program résztvevői hat hónapon keresztül rendezvényeken és célzott műhelymunkákon vesznek részt, miközben egy vagy több szakmai mentor egyéni irányítása mellett fejlesztik üzleti ötleteiket.

Az EWA-program folyamatosan növekszik, és a következő, immár harmadik éve megrendezésre kerülő eseményre 2022-ben került sor. A programot sikeresen végrehajtó közép- és kelet-európai országok közé tartozik Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lettország és Litvánia.

Minden országból tíz nő kapott lehetőséget arra, hogy egy üzleti utazásra induljon, majd elkötelezettségük és kemény munkájuk révén eljutottak a program döntőjébe, ahol széles közönség előtt mutatták be üzleti ötleteiket.

Magyarországon először volt lehetőség részt venni a programba, hová izgalmas ötletekkel jelentkeztek olyan nők, akik az agrár-élelmiszeriparban szeretnék elindítani vállalkozásukat. Az innovatív ötletek között szerepelt például a sáfránytermesztés, a nagyvárosi gombatermesztés, a beltéri komposztálás, és különleges üdítőitalok gyártása.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl