0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Turisztikai iránytű

A Bükk-hegység bemutatására vállalkozott Bózsó Gyula, akinek I love Bükk című kiadványában mindenki talál érdekességeket Magyarország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontjáról. A ZSÓFIA, a kilátók királynője alcímet viselő kötet hiánypótló a maga nemében.

„Összefüggő erdőtömbjei, kristálytiszta karsztvizei, friss hegyi levegője és gyönyörű hófehér sziklakibúvásai teszik az Északi- középhegység legfestőibb részévé a Bükköt.” Minden, amit tudni lehet a Bükkről; minden, amit tudni érdemes a Bükkről; amit jó, ha a turisták tudnak a Bükkről; amit esetenként még az itt élők sem tudnak a Bükkről – az I love Bükk című könyvben mindez megtalálható.

Bükk – erről a szóról az embernek elsősorban a fenséges megjelenésű fa jut az eszébe. A miskolciaknak és a környékbelieknek viszont a fánál jóval többet, magát a Bükk- hegységet is jelenti. Hiszen Miskolc azon kevés magyar település egyike, ami belenőtt a szomszédos hegységbe. A kötet a Bükk-hegység első turisztikai élménykönyve.

Fellapozva a kiadványt, az olvasó hamar rádöbben, hogy a környék milyen hatalmas kincseket tartogat az itt élők és az idelátogatók számára egyaránt.

Segítségével olyan gyöngyszemeket lehet megismerni, melyek méltán teszik Lillafüredet és közvetlen környezetét Magyarország egyik legfontosabb turisztikai célpontjává.

A Bükk-hegység „marketingese”, Bózsó Gyula így vall a könyvről: „A munkám során több mint 10 éve tervezem, építem, szépítem, és közben persze fotózom a Bükk-hegység közjóléti objektumait. Ez a kiadvány ennek a két tevékenységnek az aranymetszése lett.”

A könyvnél a sorvezetőt Lillafüred és a kilátók királynője, az újjászületett Zsófia jelenti. A kilátó, amely évtizedeken keresztül néma tanúja volt számtalan emlékezetes eseménynek. A torony, amely az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. jóvoltából ismét várja a turistákat, kirándulókat. Az erdőgazdaság műszaki osztályvezetőjeként dolgozó Bózsó Gyula ezzel kapcsolatban így fogalmaz:

„A rekonstrukció jóval túlmutat egy kilátó egyszerű helyreállításán, hiszen a Zsófia-torony szimbolikus értelemben nemcsak a bükki, de az országos természetjárás alappillére is egyben. Megépítése hatalmas lökést adhat a térség egyébként is bővelkedő turisztikai kínálatának.”

A 180 oldalas, gyönyörű fotókkal illusztrált könyv elsősorban a Bükk természeti szépségeire fókuszál, de bemutatja a környék településeit, valamint azokat az építészeti alkotásokat is, melyek ma már elválaszthatatlanul hozzátartoznak a hegységhez. Lillafüred, az állami erdei vasút, a libegőpark, a csillagda, a Palotaszálló – a teljesség igénye nélkül csak néhány a kiadványban bemutatott turisztikai célpontok közül, amelyeket meglátogatva igazán emlékezetessé válhat egy-egy kirándulás.

Bózsó Gyulának az I love Bükk a második könyve. Tavaly jelent meg Az ERDŐ finom című erdei gyűjteményes kötete, melyben az erdő különleges, ehető alapanyagait mutatja be.

Forrás: A Mi Erdőnk