0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A tömjén titkai

Illata belengi a templomokat, de mégsem ismerjük igazán, hogy mi fán terem? Pedig fán terem… És sokkal több mindenre jó, mint gondolnánk.

Egy fafaj gyantája

A tömjénfák Egyiptomban, Szomáliában, valamint Indiában és az Arab félsziget déli részén, Jemenben honosak. A belőlük készült tömjéngyanta fajtákat is általában országok, vagy városok szerint elnevezve árusítják, mint Szomáliai tömjén, Jemeni tömjén, Indiai tömjén…
A tömjén szó az arab eredetű jelentése „fehér, mint a tej”.

A füstölőanyagot a fehér gyantacseppekből készítik, mely augusztusban és szeptemberben a nap legmelegebb időszakában a tömjénfa kérge alól csurog ki.

A tömjén a balzsamfafélék családjába tartozó egyes tömjénfa fajok például a Boswellia sacra kérgéből kivont – főként templomokban – füstölőszerül használt mézgás gyanta. Elsősorban gyantát, mézgát és 5-7 százalékban illóolajat tartalmaz. Színe halványsárga, néha vöröses, felszíne lisztes, illata enyhén balzsamos, íze zamatos, kissé kesernyés, hevítve fűszeres illatot áraszt. A fák kérgének több ponton történő bemetszésekor előcsorduló tömjén a napsütés hatására megkeményedik és így lekaparható.

A fák ilyen formán történő csapolása négy hónapon át is eltart, ezalatt egy-egy fa akár 10 kilogramm gyantát is adhat.

Nem volt olcsó mulatság

A tömjén az ókor egyik legdrágább füstölőanyaga volt, ezért is volt egyike a gyermek Jézusnak vitt ajándékoknak. A három napkeleti bölcs három ajándékot vitt : az arany a királyságot, vagy a gondolkodást szimbolizálta, a mirha az emberi jótetteket, a tömjén pedig a szentséget, az Istenhez szóló imádságot és szeretni akarást.
Füstölőszerként már az ókori egyiptomi, a japán sintoista, a hindu és más vallási szertartások kelléke, bár egyes kutatók ezt a füstöt benzol-, butadién- és benzpirén tartalma miatt ártalmasnak tartják.

A tömjén a magyar népi hiedelemvilágban elterjedt rontáselhárító.

Meditatív hatású

A tömjén mint füstölőanyag a negatív gondolatok ellen is védelmet nyújt. Békét és harmóniát teremt. Ezért is használják olyan terekben, ahol hipnózissal, gyógyító eljárásokkal, jógával, meditációval, vagy spirituális tevékenységgel foglalkoznak.

A tömjént külsőleg és belsőleg is régóta használják gyógyításra, bőrápolásra. Jótékony hatását több területen is kifejti: légúti megbetegedéseknél, húgyúti fertőzéseknél, idegi megterhelésnél, reumánál.

Változatos illatok

Többféle tömjén létezik, más-más illatokkal. A Boswellia sacra sokak szerint a világ legjobb tömjénje, Ománból származik. Ez a füstöléskor intenzív balzsamos illatot áraszt, citromos-narancsos beütéssel, aminek oka, hogy sok éterikus olajat tartalmaz.
A Boswellia carterii és Boswelia papyrifera fajok gyantájának szintén kellemes friss-balzsamos illata van. A Boswellia serrata (indiai tömjén) nehéz, testes illatú. A szomáliai Boswellia frereana pedig egy rágótömjén, melyet az emberek frissítőként rágcsálnak, ennek a füstölésnél nagyon könnyű, friss illata van.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu