0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Dísznövény – A jók közül is a legjobbak

Már megszokhattuk, hogy a nemesítővállalatok minden évben új fajtákkal és fajtasorozatokkal gazdagítják a nemzetközi és hazai dísznövény-kínálatot. Közülük számos fajta nívós elismerésekben részesül, de akár azért is figyelemre méltó lehet, mert nagyon jól illeszkedik az éppen időszerű irányzatokhoz.

Egy egész évnyi kampánymunka, majd kétfordulós online szavazás, végül a szakértő zsűrizés után decemberben hirdették ki a Royal FloraHolland virágtőzsde által alapított Glazen Tulp Award 2022–23 díj nyerteseit. Az előző két évvel ellentétben ismét ünnepi keretek között, személyesen adták át a nívós elismeréseket

A virágzó szobanövények nyertese a De Hoog Orchids vállalat Rhynchostylis gigantea Aromatique Evoke fajtája lett.

A zsűri megítélése szerint a virág innovatív réspiaci termék, az illata lágy és friss, és a növénynek egészen különleges megjelenése van. A szobanövény-újdonságok közül a Richplant BV Geogenanthus ciliatus Midnight Pearl fajtája nyerte a versenyt, amely a zsűri szerint varázslatos és rendhagyó színe miatt emelkedik ki a számtalan fajta közül. A kerti növények kategóriában igen szoros volt a verseny, végül a Celosia Hot Topic Reef fajtát nevezték meg nyertesként az Ammerlaan-Sosef BV nemesítőháztól. A zsűri szerint az egyedi és különleges színű újdonság megfelelő helyre ültetve fantasztikus látványt nyújt. A legjobb növényösszeállítást is díjazták. Az első helyet szerzett Tile Groen növényösszeállításban a különböző évszakok színei csodálatosan kiegészítik egymást, a csomagolás fiatalos megjelenése pedig illeszkedik napjaink elvárásaihoz.

Vágott virágok közül a Bredefleur nemesítőház Lilium Apricot Fudge fajtája kapta az elismerést.

A zsűri szerint ez a fajta kiemelkedik a vágott liliomok közül, és bár ennél is érdemes kivágni a porzót, ettől a virágok díszítőértéke cseppet sem csökken.

Egy amerikai vállalat, a Terra Nova Nurseries egyedi módszerrel hívja fel a figyelmet az általuk nemesített és forgalmazott dísznövények különlegességére: összeállítást készített a 2023-as év színének kikiáltott Pantone Viva Magenta árnyalathoz igazodva. A vállalat nemesítőiből és marketingszakembereiből álló csapat jól párosítható és egymással színben harmonizáló fajtákat gyűjtött csokorba, ráirányítva a termelők és kereskedők figyelmét azokra a dísznövényekre, amelyek a vörös, bíbor, cseresznyeszín és a rubin valamely árnyalatával rendelkeznek, és ezért várhatóan fokozott érdeklődés követi majd őket.

Az összeállított fajtalistában a teljesség igénye nélkül megtalálható a Bergenia Early Brilliance™ Magenta, a Bego­nia Nautilus™ Ruby, a Begonia T-Rex™ Ruby Slippers, vagy a Coleus Wildfire™ Smoky Rose. Az Agastache Morello, a Coreopsis Ruby Frost vagy az Echinacea Glowing Dream intenzív, ragyogó színeivel szintén jól illeszkedik a következő szezon irányzatához.

A Heuchera Berry Smoothie fajta nem csupán színével tűnik ki, hanem páratlan hőtűrő képességével is.

A Penstemon Cha Cha™ Hot Pink bokros, kompakt habitusú, különleges színével a kertek egyik ékköve lehet. A Sedum Birthday Party rózsaszín-vörös színű virágzatával, míg a Sedum Thunderhead sötétvörös lombjával illeszkedik a Viva Magenta színvilághoz.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/Royal FloraHolland