0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Vince-napi borünnep Balatonfüreden

Tizenegyedszer tartotta meg egy növényvédelmi cég támogatásával az önkormányzat és a borvidéki hegyközségi tanács a Vince-napi borünnepet Balatonfüreden. A programra meghívtak minden Balaton környéki borvidék képviselőit, tudósít a Veszprémi Napló....

Az ünnepséget dr. Bóka István, országgyűlési képviselő, a város polgármestere nyitotta meg. Kifejtette: fontosnak tartja, hogy megmaradjon a több évszázados múltra visszatekintő szőlő- és borkultúra a városban.
Ezt azzal is próbálják segíteni, hogy előnyben részesítik a borhetekre jelentkező termelők között azokat, akik az adott évben szőlőt telepítenek a város határában.
A pályázati lehetőségekről a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) munkatársa szólt. Különösen arra hívta fel a figyelmet, hogy a beérkekező pályázatoknak 36 százalékát hiánypótlásra kell utalniuk.
Dr. Májer János, a Pannon Egyetem Agrártrudományi Centrum Badacsonyban található Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója az olaszrizlinggel kapcsolatos kutatásaikat ismertette. Ezt a fehérbort adó szőlőt termesztik a legnagyobb területen az országban. A vizsgálatok szerint a Balaton környéki szőlőből készült borokon érezhetők leginkább a termőhelyre utaló jellegzetességek. Az idei rügyvizsgákatokról szólva dr. Májer János arra hívta fel a figyelmet, hogy nem várható túl sok virág, azaz szőlőfürt, de az előadásában azt is kifejtette, hogy az olaszrizlingnél egyáltalán nem befolyásolja a fürtválogatás a bor minőségét. (Fotó: Penovác Károly)

A teljes cikket itt olvashatja.

Forrás: