0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Negyedével kevesebb répa

A száraz nyár és a csapadékhiány kedvezőtlenül hatott a sárgarépa- termesztésre Európa-szerte, így Németországban is.

A hozam tavaly körülbelül 20-25%-kal elmaradt az elmúlt három év átlagától, sőt, ha a mennyiséget az egy évvel korábbi rekordhozamhoz hasonlítjuk, akkor akár 35%-os kieséssel is lehet számolni, fogalmazott Carsten Aben­hardt, a nevét viselő, Észak-Rajna Vesztfália tartományban működő termesztő-kereskedő vállalat vezetője.

Különösen augusztusban nehezítette meg a sárgarépatermesztést a csapadékhiány: igaz, hogy jó minőséget tudtak betakarítani, de a hozam elmaradt a megszokottól.

A szakember azt is elmondta, hogy a megnövekedett villamosenergia-árak­ra tekintettel három-négyszeres tárolási költséggel kell szembenézniük. A kisebb termésmennyiség miatt a vállalat import sárgarépával egészíti ki a kínálatát, amely elsősorban Spanyolországból és Olaszországból érkezik, a szezon későbbi szakaszaiban pedig francia árut is értékesítenek. A kulcskérdés azonban az lesz, hogy milyen mennyiség érhető el ezekben az országokban, mivel Dél-Európában is komoly vízhiánnyal kellett megküzdeniük a gazdálkodóknak az elmúlt évben.

A nehézségekkel és kihívásokkal teli szezon elle­nére az Abenhardt cég nem aggódik a jövőt illetően, mivel termékeikre biztos felvevőpiacuk van.

Ráadásul egyre nagyobb az igény a kínálatukban is megtalálható színes sárgarépákra, igaz, a prémium minőségű, magas értékesítési árú termékek kereslete csökkent, vélhetően a lakosság visszafogottabb költekezése miatt.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/freshplaza.de