0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vége a csapadékos, nagyon enyhe időszaknak

A karácsonytól a hét elejéig tartott csapadékos, de az évszakhoz képest rendkívül enyhe időszak során az országban sokfelé két-háromszor több csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál. A talajok felső egy méteres rétege telítetté vált, az Alföldön nagy területen áll a víz a földeken, ugyanakkor lassan emelkedni kezdett a talajvíz szintje is.

A folytatásban változás áll be időjárásunkban: az átlagos közelébe hűl az idő, jelentősebb csapadék viszont nem várható.

A múlt hét második felében folytatódott a csapadékos időjárás, de visszaesett a hőmérséklet, így az eső mellett a Dunántúlon és az északkeleti országrészben a hó is megjelent. A hét elején a csapadék már csak a délnyugati országrészre korlátozódott, és ismét eső esett. Így a múlt hét eleje óta az ország délnyugat-északkeleti sávjában nagy területen 50-90 mm közötti mennyiség hullott, de délkeleten és északnyugaton is 20-30 mm-t mérhettünk. Miskolc térségében csak a múlt hét folyamán annyi csapadék esett, mint tavaly az év első négy hónapjában összesen. Az elmúlt 30 és az elmúlt 90 nap is országszerte csapadékosabb volt a sokéves átlagnál, ez alól csak Sopron térsége kivétel, ahol domborzati okok miatt a délnyugatról érkező nedves levegőből csak kevés csapadék hullik. Ugyanakkor az elmúlt három hónap csapadéktöbblete az ország jelentős részén 80 mm fölött alakul.

A talajok felső egy méteres rétege telített állapotban van, lassan a mélyebb rétegekbe is szivárog a víz, viszont főként az Alföldön a belvíz is igen jelentős.

A hőmérséklet a múlt hét második felében több fokkal visszaesett a megelőző időszakhoz képest, de még így is az ilyenkor megszokott értékek fölött alakult, majd vasárnaptól keddig a keleti országrészben ismét 10 fok fölé melegedett napközben a levegő. Éjszakai fagyok az elmúlt egy hétben a Dunántúlon és az ország északi felén fordultak elő, Nyíregyháza térégében például szerdán hajnalban csökkent az idén először fagypont alá a hőmérséklet. A karácsony óta letelt időszak átlaghőmérséklete 4-6 fokkal haladta meg a sokéves átlagot.  

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, bár az Alföldön nagy foltokban jellemző a vízborítás a vetésekben, amely az elmúlt időszak magas, 4 fokot meghaladó napi átlaghőmérsékletei mellett kimondottan káros. A tartósan enyhe idő belvíz nélkül sem tett jót a növényeknek, megzavarta a vegetációs ciklusukat, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkultak. A túl enyhe idő különösen a gyümölcsfákra veszélyes: ha túl korán véget ér a mélynyugalmi állapotuk, később érzékennyé válnak a fagyokra. A mogyoró virágzása például már az északkeleti országrészben is megkezdődött.

A folytatásban az eddiginél hidegebb, nagyrészt száraz, gyakran szeles időre számíthatunk, így a belvízfoltok lassan csökkenni kezdenek. Bár vasárnap kivételével minden nap előfordulhat csapadék, jellemzően hószállingózás vagy gyenge havazás, havas eső formájában, de csak kevés helyen fog esni, és ott is csak kis mennyiség. 1-2 mm-t meghaladó csapadékra csak a jövő hét közepén van esély. Hétfőig éjszakánként országszerte fagypont alá hűl a levegő, de erős fagyokra nem kell számítani, -1 és -5 fok közötti értékek lesznek a jellemzők, napközben pedig 0 és +5 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Keddtől kis mértékben melegszik az idő, 1-2 fokkal emelkednek a minimum és maximum értékek is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu