0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Komplex növényvédelmi megoldások, új hatásmód, biológiai védekezés

A fenntarthatóság jegyében bővítették portfóliójukat a nagy növényvédőszer-gyártók vetőmag-üzletággal, biológiai módszerekkel és digitális megoldásokkal, derült ki az AGROmashEXPO kiállításon a termelői kihívásokról rendezett fórumon.

Bevezető előadásában Hajnal Gábor, a BASF marketingvezetője azt hangsúlyozta, hogy a jövedelmezőség és a fenntarthatóság nem egymást kizáró fogalmak. Állítását az innovatív gyártók képviselői további példákkal támasztották alá.

A BASF új fejlesztései között a jobb nitrogénhasznosítást és a kevesebb inputanyag-felhasználást lehetővé tevő készítmények érdemelnek figyelmet a fenntarthatóság szempontjából, mutatta be Hajnal Gábor. Általában a földekre kijuttatott nitrogén nagy része nem hasznosul, ezt a veszteséget lehet 20-70%-kal csökkenteni a jó nitrogén-menedzsmenttel, ráadásul a hozam is növekszik, mert a növények számára akkor áll rendelkezésre a nitrogén, amikor szükségük van rá.

Nitrogén-inhibitorokat fejlesztett ki a cég a szilárd karbamid, a folyékony Nitrosol és a hígtrágyák jobb hasznosítására.

A Limus Clear csökkenti az ammóniaképződést, ezáltal nem illan el a kijuttatott nitrogén. De nem csak az inhibitorok segítenek a jobb nitrogénhasznosításban. Gabonában például a növekedésszabályozó Medax Max kijuttatásával lehet erősebb gyökérzetet, nagyobb zöldtömeget és ezáltal nagyobb termést elérni, repcében hasonlóan kedvező hatású a Caramba Turbo. Gombaölő hatóanyagtól is várhatunk ilyen hatást: a piraklostrobin amellett, hogy remekül hat a kórokozó gombákra, visszafogja a növények éjszakai légzését, ezáltal több nitrogén marad meg a növényben.

Az input és üzemanyag-felhasználás csökkentésére jó példa a Systiva gombaölő csávázószer, amivel a búzatermesztés során egy permetezés takarítható meg, a vele járó üzemanyag- és vízmennyiséggel együtt.

Ugyancsak a hatékonyabb, gazdaságosabb megoldásokat támogatják a digitális megoldások, öntéstámogató rendszerek, okos eszközök.

Ezen a téren a BASF a Xarvio rendszert fejlesztette ki, amivel többek közt a tápanyagellátás és a növényvédelem optimalizálható oly módon, hogy a növény igényeinek megfelelően adagolhatjuk a tápanyagokat, illetve csak a szükséges esetben végzünk növényvédelmi permetezést. Még ezen is túltesz az okospermetező, amivel 70%-kal lehetett csökkenteni a posztemergens gyomirtás során kipermetezett herbicidmennyiséget. Tavaly már több mint ezer hektáron dolgozott hazánkban ez a berendezés.

A kerekasztal beszélgetésen az előadó mellett Vajda Beáta, a Bayer marketingvezetője, Borsos László, a Corteva ügyvezetője és Dobai Tibor, a Syngenta kereskedelmi igazgatója ismertette cégeik fenntarthatósággal kapcsolatos elkötelezettségét és eddigi eredményeit.

Megoldást kell találnunk a klímaváltozás következményeire, és minden nagy gyártó társadalmi felelősségvállalást tett ennek érdekében, mondta Vajda Beáta.

Elmúlt az az idő, amikor csak növényvédelemben vagy csak vetőmagban gondolkodtunk, a komplex megoldások megtaláláshoz szükség van a döntéstámogató rendszerekre, új hatóanyagokra és biológiai módszerekre is.

Minden résztvevő cég rendelkezik vetőmag üzletággal, és a hagyományos növényvédő szerek fejlesztése mellett digitális és biológiai megoldásokat is keres a problémák megoldására.

Dobai Tibor azt hangsúlyozta, hogy a nehézségek új lehetőségeknek nyitnak utat, nem kell nagyon elkeseredni. Egységes szemléletben kell kezelni a gazdálkodásunkat, amiben mindegyik említett területnek megvan a helye.

A BASF támogatja az uniós tárgyalókat abban, hogy képviseljék a mezőgazdasági termelők érdekeit a növényvédőszer-használat szabályozása terén, hangsúlyozta Hajnal Gábor.

A legújabb fejlesztések közül Hajnal Gábor a két éve bevezetett, alacsony kockázatú Revycare gabona-gombaölő szert említette, Dobai Tibor a digitalizáció terén a precíziós kijuttatásról és a hibridválasztást segítő alkalmazásokról szólt, valamint elmondta, hogy

a Syngenta tavaly vezette be szőlőben a tisztán biológiai gombaölő szerét lisztharmat és szürkerothadás ellen.

Biostimulátorokban is erősít a cég és jövőre nitrogén-inhibitort is kínál majd.

A Corteva teljesen új hatásmódú, új hatáshelyen működő gombaölő molekulát fejlesztett, ami ezáltal rezisztenciatörésre is alkalmas. Tavasszal várhatóan megszületik a levegő nitrogénjének növény általi hasznosítását lehetővé tevő készítményük hazai engedélye is.

A Bayer áttörést ért el a repce rovarkártevői elleni védekezésben, idén vezetik be az új hatóanyagú készítményt.

A közeljövőben a kalászosok gombabetegségek elleni védelmére fókuszálnak, ugyanis két évig használható már csak a tebukonazol, ami ma a legtöbb készítményben megtalálható. Idén várható a Bayer új, biológiai hatóanyaga. Jól vizsgázott a cég döntéstámogató rendszere, tavaly a használatával minimalizálni lehetett a szárazságból eredő károkat, sorolta az eredményeket Vajda Beáta.

Görög Róbert, a Növényvédelmi Szövetség ügyvezetője, a beszélgetés moderátora fölvetette, hogy az EU-ban 14% az illegális növényvédő szerek forgalma. A gyártók képviselői mindannyian hangsúlyozták, hogy mennyire veszélyes és végső soron komoly veszteséghez vezető választás, ha engedünk az olcsó szer csábításának.

A csomagoláson általában egyértelműen látszik, hogy eredeti termékről van-e szó, és az ismert, legális kereskedelmi forrás is biztonságot jelent.

Emellett a Syngenta okostelefonos alkalmazást is fejlesztett, amivel a címke beolvasása alapján megtudható, hogy eredeti növényvédő szerről vagy hamisítványról van-e szó.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu