0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megzakkant rovarok, süket madarak: ezt teszi a fény és hangszennyezés

Az emberi tevékenység nagyon sok szempontból hatással van az állatvilágra. Az éjszakai közvilágítás, a rádiójel sugárzás mind befolyásolják - sok esetben nagyon kedvezőtlenül - az állatok életkörülményeit.

Az új 5G mobilhálózattal kapcsolatban megoszlanak a vélemények, több tévhit és valós hír is terjed a negatív hatásairól. Ennek az új technológiának csak a képzelet szab határt: például, ha egy 5G hálózatba kötött levegőminőségi szenzor valahol elektromos cigaretta páráját észleli, azonnal célzott e-cigi reklámot küld a szenzorhoz közeli telefonok felhasználóinak. Mi emberek nem menekülünk majd a kéretlen reklámoktól, de ez a szupergyors modern hálózat egyesek szerint madár-, és méhpusztuláshoz vezethet.

A rádiójelek zavaróak lehetnek

Amerikai kutatók szerint évente 6,8 millió madár pusztul el azért, mert mobilkommunikációs tornyokkal ütköznek.

A tudósok korábbi vizsgálatokra alapozták számításaikat; a madáráldozatok számát 38 torony körül mérték fel, majd ezt terjesztették ki az ország minden, 60 méternél magasabb tornyára.

A nagyobb tornyok olyan magasságokba érnek fel, ahol a vándormadarak útvonalát zavarják meg, ezek közül is a legveszélyesebbek a folyamatosan fényt kibocsátók. Rossz időben a madarak a szokásosnál alacsonyabban szállnak, emiatt az éjszakában elveszíthetik tájékozódási pontjukat, a csillagokat, és ilyenkor nagyon megtévesztő lehet számukra egy mesterséges fényforrás.

Fény és hangszennyezés

A madarak ezen kívül is, sok esetben, különböző fény-, és hangszennyezésnek vannak kitéve, ami megzavarja a szaporodási idejüket. A kutatók 27 különböző madárfaj esetében részletesebb vizsgálatokat is végeztek. Végül arra jutottak, hogy a madaraknak gyenge fényben a látási képessége és füttyének hangereje összefüggésben van a fény-, és hangszennyezésre adott reakciójával. Minél több fényt fogad be egy madár szeme, annál előrébb hozza költési idejét.

A hangszennyezéssel kapcsolatban pedig az derült ki, hogy a fás környezetben élő egyedek jóval érzékenyebbek a zajokra, mint a nyitott területeken élők.

A hangszennyezés késlelteti azoknak a madaraknak a fészekrakási idejét, amelyek alacsonyabb frekvenciákon énekelnek, tehát nehezebben hallják meg egymást az ember okozta zajban. A tojók párzási hajlandósága, sok esetben a hímek dalán alapul, ezért a tojóknak hallaniuk kell a hímek énekét, hogy fizikailag képesek legyenek a párzásra, viszont ha a mesterséges frekvenciáktól, a zajszennyezettségtől ez nem valósul meg, akkor a párzásra is képtelenek lehetnek.

Rengeteg rovar esik áldozatul

A rovaroknak is teljesen felforgatta a lámpafény az életüket, az éjjeli sötétség hiánya miatt.

Az éjszaka stabil égi fényei alapján tájékozódnak, de a városban mindenütt csak „Holdat és csillagokat” látnak, ami teljesen megzavarja őket, ezért cikáznak a fények körül, s milliószámra hullnak el.

A fényszennyezés egyes rovarfajokat már a kihalás küszöbére juttatott.

Rejtélyes okok

Visszatérve az 5G tornyokra, fontos megjegyezni, hogy a fő madár-, illetve méhpusztulást nem a sugárzás okozza. Ez egy több tényezős probléma, melynek csúcsán a környezetszennyezés áll, és ehhez az újgenerációs mobilhálózat csak újabb adalékokat jelent. Sokan hozzák fel példának azt a 2018. novembere óta terjedő hírt, hogy Hollandiában rejtélyes módon 300 madár halt meg egy parkban, ahol hónapokkal az eset előtte 5G torony épült, így vélhetően az állomás sugárzása végzett a madarakkal. Ez később egy álhírnek bizonyult.

Az állatok valóban elpusztultak, de nagy eséllyel egy mérgezés miatt.

Így elmondhatjuk, hogy a madarakra és méhekre nézve, a fő probléma nem a tornyok által sugárzott energiákkal van, sokkal inkább fényükkel, magasságukkal, és kialakításukkal …

Forrás: magyarmezogazdasag.hu