0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

USA: Hová lett a föld?

Az USA-ban 2013/14 óta mintegy 6,5 millió hektár mezőgazdasági terület tűnt el a statisztikákból. Ez megegyezik Németország teljes gabonatermő területével. Mi történt ezekkel a talajokkal? És ami a piac szempontjából fontos, szükség esetén újra művelésbe lehet őket vonni?

Az Egyesült Államokban minden tavasszal a farmerek nagy kérdése, hogy kukoricát vagy szóját fognak-e vetni nyári növényként. A tavaszi búza alig 5 millió hektáros termőterülete nem játszik nagy szerepet.

Ha vetésterület-eltolódás történik, a piacot megmozgató kérdés az, hogy az egyik növény mennyire veszi el a termőföldet a másiktól? Az erre a kérdésre adott válasz rendszeresen jelentős árkorrekciókhoz vezet a tőzsdén.

Ezek felfelé és lefelé egyaránt előfordulnak. Legutóbb 2022 június végén volt így, amikor az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) frissített vetésterületi adatai mindkét növény esetében jóval elmaradtak a piaci várakozásoktól. Összességében a területet tekintve a három legfontosabb szántóföldi növény (kukorica, szója és búza) vetésterületét közel 92 millió ha-ra bővítették az amerikai gazdálkodók. A többi szántóföldi kultúra esetében is területnövekedést – de sok esetben csökkenést is – feltételez a hatóság. Ez a növekedés azonban mit sem változtat azon, hogy a 2014-ben nyilvántartott 132 millió hektártól még messze van a főnövények vetése.

Az Egyesült Államokban a szántóterületek évek óta zsugorodnak.

Dr. Scott Irwin, az Illinoisi Egyetem Mezőgazdasági és Fogyasztói Gazdasági Tanszékének munkatársa hívta fel a figyelmet arra, hogy

1998-tól 2014-ig a termőterület szűk sávban, átlagosan 145,5 millió hektár körül mozgott, de a 2014-es vetési időszakban váratlan csökkenő tendencia kezdődött. 2020-ra az Egyesült Államok termőterülete 6,5 millió hektárral csökkent.

Régiók szerinti bontásban az 50 államból 46-ban 2014 és 2020 között a szántóterületek csökkenését észlelték. A vizsgált időszakban a legtöbb termőterületet kivonó államok Észak- és Dél-Dakota, Texas, Oklahoma és Montana. Az érintett növények közül messze a búza a leginkább érintett (minden államban -2,4 millió hektár), ezt követi a szárított szálas takarmány (-1,5 millió hektár), és a kukorica (-0,7 millió hektár). A szójabab esetében csak -120 000 ha lett termelésből kivonva.

A kutatók szerint nem ismert, hogy ezeken a területeken ma történik-e gazdálkodás. Valószínűsítik, hogy nagyobb arányban lehetnek az aszály miatt parlagon vagy legelőként hasznosított területek.

Az viszont egyértelmű, hogy az „eltűnt föld” rejtett tartalékot képez, amelyet szükség esetén vissza lehet vonni a termelésbe. Ha az árak továbbra is magasak maradnak, akkor további vetésterület-bővülést tapasztalhatunk a kukorica és a szója esetén az Egyesült Államokban.

Forrás: DLG Agrifuture Magazine