0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Egy savanyított étel, amit naponta kellene enni az egészségesebb emésztésért

Az olyan erjesztett élelmiszerek, mint a savanyú káposzta és a savanyú uborka remek probiotikum források. A probiotikumok olyan jó baktériumok, amelyek segítenek az emésztés javításában, az immunitás erősítésében és a fogyásban. A magas rosttartalmú savanyúságok, különösen a prebiotikumokban gazdag ételek fogyasztása elengedhetetlen az egészséges bélrendszerhez.

Létezik egy erjesztett, probiotikumokkal teli étel, amelyet beilleszthetünk az étrendünkba, hogy egy adag jó baktériumot kapjunk. Amy Shapiro, dietetikus arról a savanyított ételről mesélt, amelyet minden nap érdemes fogyasztanunk az egészségesebb emésztés érdekében. Azt javasolta, hogy kezdjünk el savanyított céklát fogyasztani, hogy egyensúlyban tartsuk a bélrendszerünk működését!

Kerülendő élelmiszerek

Mielőtt a savanyított ételekről beszélnénk, először térjünk ki azokra az ételekre, amelyeket emésztési problémák esetén kerülni kell. Shapiro azt javasolja, hogy kerüljük az olyan keresztesvirágú zöldségeket, mint a kelbimbó, a kelkáposzta, a brokkoli és a karfiol. A keresztesvirágúak a káposztafélék családjába tartozó növényekre utalnak.

Azt mondja, hogy a babok/hüvelyesek egyeseknél emésztési problémákat okozhatnak, akárcsak a hozzáadott rostokat tartalmazó élelmiszerek, valamint az eritrit és xilit olyan emésztési problémákat okozhatnak, mint a hasmenés, a gázok és a puffadás.

Hasonlóképpen, a túlságosan feldolgozott élelmiszerek székrekedést és emésztési panaszokat válthatnak ki.

Bizonyos embereknek pedig mellőzniük kell a tejtermékek fogyasztását, mert laktózt tartalmaznak, amit sokan nem tudnak megemészteni. Shapiro hozzáteszi, hogy az alternatív tejtermékekben használt sűrítő- és töltőanyagok, mint a guar gumi, xantán gumi, karragén stb. szintén emésztési problémákat okozhatnak.

Savanyított cékla

A savanyítás az élelmiszerek tartósításának egy módja, anaerob (levegő nélküli) erjesztéssel sós lében vagy ecetbe merítéssel. Általában több hétig savanyíthatók az élelmiszerek üvegben, mely eljárás jellemzően befolyásolja az élelmiszer állagát és ízét is.

A leggyakoribb erjesztett élelmiszer közé tartozik a savanyú uborka, a savanyú káposzta, a paprika, a paradicsom, a sárgarépa és még sok más.

A több hétig savanyított élelmiszerek fantasztikus probiotikumforrásnak számítanak. Ezek a „jó” baktériumok segítik a jobb emésztést és az egészségesebb immunrendszert. A probiotikumok még a gyorsabb fogyáshoz és a jobb kognitív egészséghez is hozzájárulnak. Shapiro hangsúlyozza, hogy minden erjesztett élelmiszer fokozhatja a bélrendszer egészségét magas rost- és probiotikumtartalmuk miatt. Megjegyzi, hogy a rostok táplálékként szolgálnak a probiotikumok számára, ezért a savanyított zöldség fogyasztásával két legyet ütünk egy csapásra! Kiemeli, hogy az ő kedvenc erjesztett étele az egészségesebb emésztés érdekében a savanyított cékla.

„A savanyított cékla rostokban gazdag, probiotikumokat, valamint polifenolokat tartalmaz, melyek segítenek a sejtek oxidációja ellen, ezenfelül pedig olyan vegyületek is megtalálhatók benne, amelyek segítenek a vérnyomás és az edzés utáni regenerálódásban” – magyarázza Shapiro.

„Sőt a savanyított cékla segíthet a vércukorszint kezelésében, mivel gyakran ecettel erjesztik, az ecet pedig bizonyítottan segít kiegyensúlyozni a vércukorszint ingadozását.”

Hogyan építsük be a savanyított céklát az étrendünkbe?

A cékla egy igazán sokoldalú zöldség. Számtalan módon beilleszthetjük a mindennapi étrendedünkbe. Ha a céklát más gyümölcsökkel és zöldségekkel együtt turmixba is beletesszük, az nagyszerű módja az ízesítésnek. Sőt akár tésztaszószba is keverhetünk egy kis céklát, így az nemcsak „megszépíti” az ételt lilás-rózsaszínes árnyalatúvá, hanem földes és fanyar ízt is ad neki. A cékla hozzáadása az étrendhez azonban túlmutat az ízvilágon és a színeken, ugyanis a rostok, vitaminok és más tápanyagok alapvető forrásaként is szolgál, amelyekre a szervezetnek szüksége van a működéshez.

Az olyan erjesztett élelmiszerek, mint például a savanyított cékla, rengeteg jó baktériumot, azaz probiotikumot tartalmaznak. Az elfogyasztott baktériumok a beleinkben találhatók, és befolyásolják az egészségünket. Ezért a bélrendszerünk probiotikumokkal való feltöltése nagyszerű első lépés egy erősebb bélrendszer felé.

Az erjesztett élelmiszereknek sok más egészséges tulajdonságuk is van, például fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaznak.

Ha minden nap olyan erjesztett ételeket fogyasztunk, mint a savanyúságok, megelőzhetjük az olyan emésztési problémákat, mint a gázok, puffadás és emésztési zavarok, de az általános egészségi állapotunkat is javíthatod!

További cikkeink a témában:

Bio vs. hagyományosan erjesztett élelmiszerek: melyiknek jobb a tápértéke?

4 ásványi anyag, amiből többet kellene enni, az energia, a fogyás és az emésztés fokozásáért

3 élelmiszertípus, amely károsíthatja a bélrendszer egészségét

Forrás: shefinds.com