0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

5 étel, amely segít enyhíteni az ízületi fájdalmat

Több millióan küzdenek krónikus vagy szórványos ízületi fájdalmakkal, ezek oka lehet akár ízületi gyulladás, sérülés, munkahelyi vagy edző termi túlterhelés eredménye, még a legegyszerűbb feladatokat is kellemetlenné teheti. Fájdalom súlyosságától függően a vény nélküli vagy receptköteles gyógyszerek, a fizikoterápia vagy akár bizonyos ételek is lehetőséget nyújtanak a fájdalom enyhítésére.

Az Arthritis Foundation szerint a gyümölcsökben, zöldségekben, halakban, diófélékben és babban gazdag, de kevés feldolgozott élelmiszert és telített zsírt tartalmazó étrend ideális az ízületi fájdalmak kezelésére. Ezeket az ételeket a mediterrán étrend részeként is ismerhetjük, amelyet a szakértő előszeretettel ajánlanak az általános egészségre gyakorolt számtalan előnye miatt. Ha ízületi fájdalmakkal küzdünk, érdemes megfontolni az alábbi ételek fogyasztását és a mindennapi étrendbe való beiktatását.

Káposztafélék

Az olyan ételek, mint a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a karfiol, a kelkáposzta és a fehérrépa mind a káposztafélék családjába tartoznak, és bizonyos antioxidánsokkal rendelkeznek, amelyek segítenek csökkenteni az ízületi fájdalmakat Michelle Routhenstein, kardiológiai dietetikus elmondta, hogy

„a kelbimbó, a mángold és a főtt kelkáposzta is gazdag K-vitaminban, ami segít csökkenteni az ízületi fájdalmat, mivel a K-vitamin-függő fehérjék jelen vannak az ízületi szövetekben”

– teszi hozzá. „Ha hiány van ebben a létfontosságú tápanyagban, az az ízületi fájdalom súlyosbodásához vezethet.” Ezek az élelmiszerek, de különösen a brokkoli bizonyítottan segít az osteoarthritis elleni küzdelemben is, egy szulforafán nevű vegyületnek köszönhetően, amely lassítja az ízületekben lévő porcok pusztulását.

Omega-3 zsírsavak

A halolaj és a csukamájolaj is nagy mennyiségben tartalmaz két omega-3 zsírsavat: dokozahexaénsavat (DHA) és eikozapentaénsavat (EPA), amelyek csökkentik a gyulladást az ízületekben és a kötőszövetben, és segítik a gyulladáskeltő omega-6 vegyületek arányának csökkentését, amelyek gyakran az ízületi fájdalmak okozói. Az omega-3 zsírsavak megtalálhatók a hidegvízi halakban, például a lazacban, valamint a diófélékben vagy magvakban, ami azt jelenti, hogy könnyedén fogyaszthatunk omega-3-ban gazdag ételeket.

Ráadásul az omega-3-mal még a testünk más részeire is vigyázhatunk, mivel a szív és a bőr egészségének is jót tesz.

Gyulladáscsökkentő gyümölcsök

A gyümölcsök tele vannak rostokkal és antioxidánsokkal, amelyek a szervezetben lévő gyulladások és betegségek ellen küzdenek. Emellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, amelyek segítenek táplálni az egészséges bélbaktériumokat, egyensúlyban tartani a vércukorszintet, kiegyensúlyozni a hormonokat. Ezenkívül elősegítik a szív egészségét Amy Shapiro, dietetikus elmondása alapján. A gyümölcsök, amelyekre érdemes odafigyelni, a szeder, a szilva, az alma, a papaya, az ananász és különösen az áfonya és a lila szőlő, mert ezek az antocianin nevű antioxidánst tartalmazzák, amely megakadályozza a gyulladást a szervezetben és az ízületekben.

Lencse és bab

Mivel a vöröshúsokban lévő fehérje gyulladáshoz vezethet, a lencse, a bab és a hüvelyesek nagyszerű vegán és vegetáriánus alternatívát jelentenek, amelyek rostot, fehérjét és antociánt tartalmaznak, egy erőteljes tápanyagot, amely csökkenti a gyulladást az ízületekben, mondja Shapiro.

Ugyanakkor óva int a túl sok bab és hüvelyes fogyasztásától, mivel gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhatnak.

Fokhagyma és fűszerek

Végül, de nem utolsósorban az olyan fűszerek, mint a fokhagyma, a gyömbér és a kurkuma szintén segítenek csökkenteni a gyulladást, és a dialil-diszulfin enzimnek köszönhetően még az ízületi fájdalom gyakori okozójának számító ízületi gyulladás okozta porckárosodást is megelőzhetik.

Mi más segíthet még enyhíteni az ízületi fájdalmat?

Dr. Nilanjana Bose, a texasi Houstonban dolgozó reumatológus szerint amellett, hogy ezeket az ételeket be kellene építeni az étrendbe, számos más életmódbeli változtatás is segíthet az ízületi fájdalmak enyhítésében. „Azt javaslom a pácienseknek, hogy próbálják meg csökkenteni vagy elhagyni a vörös húsokat, a szénhidrátokat, a cukrokat és a feldolgozott élelmiszereket, és növeljék a vízfogyasztásukat.

A motiváltabb betegek számára a vegetáriánus vagy vegán étrend is megfelelő lehet”

– jegyzi meg. „Ezek a diéták segíthetnek csökkenteni az általános gyulladást, a teljes kalóriabevitelt, és fogyást, valamint az ízületek kisebb terhelését eredményezhetik. Javaslom továbbá a táplálékkiegészítők használatát, a rendszeres, alacsony terhelésű testmozgást, a stresszkezelési technikákat – mély légzés, meditáció, jóga – és a fizikoterápiát vagy vízi terápiát”.

A kollagén peptidek vagy a csontlevesből származó kollagén szintén segíthet csökkenteni az ízületi fájdalmakat és esetleg növelheti az ízületi funkciókat az ízületi gyulladásban szenvedőknél. A tea szintén bizonyítottan segít enyhíteni a fájdalmat. „A zöld tea sok antioxidánst tartalmaz, amelyek csökkentik az ízületi gyulladást” – mondja Shapiro.

Forrás: sheknows.com