0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Barlangoljunk márciusban, a barlangok hónapjában

Egyedülálló programokkal és kedvezményes ajánlatokkal várja aktív kikapcsolódásra vágyó látogatóit hazánk számos nemzeti parkja országszerte egész márciusban a 'Barlangoljunk! - március a barlangok hónapja' programsorozat keretében, amelynek célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása és népszerűsítése.

Az elmúlt évtizedben jelentősen növekedett hazánk ismert barlangjainak száma, illetve barlang járatainak hossza. Jelenleg mintegy 4200 barlang található az Országos Barlangnyilvántartásban, amelyek összes hossza több mint 300 kilométer.

Ebből 174 ismert barlang húzódik fővárosunk alatt, amelyek járatrendszere összesen meghaladja az 58 kilométert. Budapestet tehát méltán nevezik a barlangok fővárosának, hiszen a világ egyetlen fővárosa, amelynek felszíne alatt jelentős méretű barlangok találhatók.

Ezek közül a legtöbb előképzettség nélkül, némelyek pedig kerekesszékkel és babakocsival is megtekinthetők. Ilyen például a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén elhelyezkedő Budapest „földalatti virágoskertje”, a Szemlő-hegyi-barlang, ahol márciusban minden pénteken lehetőség nyílik egy felfedező túrán megtekinteni a népszerű barlang gyönyörű képződményeit. Vasárnaponként hazánk leghosszabb barlangja, a Pál-völgyi-barlang kínál extra szakvezetéses túrát, amely során egy geológus kalauzolja végig a mesebeli cseppkövek és különleges sziklaképződmények között a látogatókat. A Budai Vár-barlang márciusban egyéni és csoportos vendégeinek is kedvezményes túrákat kínál, amelyek alkalmával fény derül arra, hogyan alakultak át a természetes eredetű barlangüregek labirintusszerű pincékké. Különleges kedvezménnyel készül a Mátyás-hegyi-barlang is, hiszen a „Budai termálkarszt” jelszó bemondásáért cserébe hétköznaponként kedvezményes jegyet tudnak vásárolni az érdeklődők.

Március második péntekén geotúrákat szervez a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a festői szépségű Koloska-völgybe, a Jókai-kilátóhoz és a látogatóközponttal kiegészült Lóczy-barlanghoz, ahol kedvezményes belépő váltása mellett interaktív kiállítással várják a résztvevőket. Ezen felül

március második hetének első napjaiban barlangsétával egybekötött denevéres foglalkozásokat tartanak az igazgatóság munkatársai, legfőképp az óvodás és általános iskolás csoportoknak előre egyeztetett időpontokban – akikhez csatlakozhatnak egyének és csoportok is.

Március második szombatján Szentgáli tűzköves geotúrát rendez a nemzeti park az „ősember nyomában”, ahol különleges barlangok, impozáns sziklafalak, izgalmas földtani értékeket mutató kőfejtők, gyönyörű erdei környezet, csodálatos kilátás, és mindenek előtt az őskori tűzkőbánya várja az érdeklődőket. Továbbá olyan programokon van lehetőség részt venni, mint kerékpártúra a sportos kedvű látogatók számára a Koloska-völgybe a Lóczy-barlang kedvezményes látogatásával kiegészítve, valamint egyéb programok mellett barlangleső geotúra is lesz az Ördögárokban.

A programsorozatot ünnepelve a Bükki Nemzeti Park többek között a Szent István-barlangban rendezett denevérles alkalmával szeretne bepillantást nyújtani a barlang történetébe, változatos formakincseibe, kialakulásába, valamint élővilágába, kiemelt figyelmet szentelve az itt telelő denevérekre és azok védelmére.

A hónapban több szombaton is speciális hosszú túra folyamán lehet eljutni a Szent István-barlang rendszerint induló túrák által nem érintett szakaszaira, mint a Fekete-terem és a Tordai-hasadék.

Mindemellett a hónap ősrégészetre invitál a nemzeti park a kiépítetlen Kő-lyukba, extrém overálos barlangtúrára a Létrási-vizesbarlangban, illetve természetvédelmi szakvezetéses túrára a Suba-lyukban és a Hór-völgyben.

A Duna-Dráva Nemzeti Park egyebek mellett fotós túrával hangolódik a neves hónapra, március második péntekén egy izgalmas programon fényképész szakvezető segítségével lesz lehetőség a cseppkövekben gazdag barlang képződményeinek fényképezésére amatőr és profi fotósok részére egyaránt. Másnap a Denevérmúzeumban érdekes tárlatvezetés keretében nyerhetnek betekintést a denevérek különleges világába a látogatók. A következő szombaton

a Denevér tanösvényen, a területen előforduló állat- és növényvilág, illetve a természeti értékek mellett az érdeklődők megtekinthetik a mészkőterületekre jellemző formakincset is.

A hónap utolsó szombatján barlangi földrajzóra során a gyerekek és az érdeklődő felnőttek egyaránt megismerkedhetnek a barlang különleges természeti képződményeivel és a cseppkövek növekedésének folyamatával.

A barlangok hónapjának alkalmából az Aggteleki Nemzeti Park területén található Baradla-barlang különböző túralehetőségekre invitálja az érdeklődőket. Márciusban minden szombaton a „Baradlamanó túrán” van lehetőség betekinteni a barlang élőlényeinek mesés világába, illetve többet megtudni a barlangok keletkezéséről.

A programokról részletes információ elérhető a www.magyarnemzetiparkok.hu/barlangolas felületen, illetve az említett nemzeti park igazgatóságok honlapján és közösségi média felületein.

Forrás: Agrárminisztérium